Uutiset

Naisten miesmäisestä karvankasvusta vaietaan

Kaija-Leena Karppinen sanoo laserhoitojen auttaneen monia miesmäisestä karvankasvusta kärsiviä naisia. Kuva: Sallamari Henttinen
  • Vaasa

Kuljin katse maassa, koska häpesin parrankasvuani. Tunsin oloni kaikkea muuta kuin naiselliseksi. Näin kuvailee tuntojaan Leena (nimi muutettu), joka kertoo kärsineensä vuosikausia liiallisesta karvankasvusta. Naisilla esiintyvää miestyyppistä karvoitusta kutsutaan hirsutismiksi.

– Liikakasvuisuus on minulla perimässä. Äitini vannotti minua nyppimään häneltä karvat pois, jos hän ei joskus enää pystyisi itse sitä tekemään. Se kuvastaa hyvin, miten paljon tämä asia vaivaa.

Leena kertoo yrittäneensä peitellä ärsyyntynyttä ihoaan meikillä, mutta se vain pahensi tilannetta.

– Eroni jälkeen kävin ulkona ja yritin tapailla ihmisiä. Ongelma oli kuitenkin juurruttanut minuun jo syvän häpeän, joka vaikeutti kaikkea. Pelkäsin esimerkiksi, että kumppanini yrittäisi sivellä minua leuan alta. Karvat tuntuivat, vaikka olisin juuri nyppinyt ne pois.

Leuan ja kaulan alueen ihon piilottelusta tuli Leenalle arkinen rutiini. Hän sanoo käyttäneensä pääasiassa korkeakauluksisia paitoja.

– Tilanne oli lopulta niin paha, että kaipasin vain turvaan, pois ihmisten katseiden alta. Yritin piilottaa karvankasvua kaikin tavoin.

Aiheesta ei Leenan mukaan edelleenkään puhuta riittävästi, vaan siitä kärsitään hiljaa.

– Onneksi itse pystyin puhumaan äitini kanssa. Pitkään toivoin ja etsin asiaan apua.

Laserista apu

Leena sanoo elämänsä mullistuneen 13 vuotta sitten.

– Rutiinitarkastuksen yhteydessä gynekologini huomasi, että leukani oli pahasti tulehtunut. Karvoitus oli levinnyt jo leukaa pitkin korviin päin. Tilanne oli niin paha, että leukani oli ihan veressä. Gynekologiltani kuulin ensimmäistä kertaa laserhoidosta, josta voisi olla minulle apua, hän muistelee.

Hän sanoo heti varanneensa ajan ihotautien erikoislääkärille, joka arvioi hoidon tarpeen.

– Ensimmäisen vuoden aikana kävin hoidossa kerran kuukaudessa. Sinä aikana tilanne rauhoittui huomattavasti. Nykyään kasvoissani kasvaa muutama karva siellä täällä. Ne on helppo nyppiä pois. Laserhoito oli pelastukseni, hän toteaa.

Pitääkseen karvoituksen kurissa Leena kertoo käyvänsä laserhoidossa edelleen kerranpari vuodessa.

– Karvoituksella on ikävä taipumus palata. Iän myötä oma hormonitoiminta rauhoittuu, ja se hidastaa karvankasvua. Nykyään minulla on paljon naisellisempi olo, enkä kulje enää katse maassa.

Kulttuurisidonnainen ongelma

Mehiläisessä toimivan Epilaserin laserhoitaja Kaija-Leena Karppinen kertoo, että liiallisesta karvankasvusta voivat kärsiä myös nuoret naiset. Ongelma on kuitenkin yleisempi keski-ikäisten ja vanhempien naisten kohdalla.

– Hoitoja tehdään jonkin verran myös miehille, mutta yleensä kyse on parta-alueen siistimisestä.

Liiallisen karvankasvun taustalla on hänen mukaansa yleensä perinnölliset ja hormonaaliset tekijät.

– Joskus liikakarvoitusta voi ilmetä myös lääkehoidon sivuvaikutuksena.

Hirsutismi on osittain kulttuurisidonnainen kysymys, esimerkiksi Etelä-Euroopassa se on suhteellisen tavallista eikä sitä pidetä erityisenä ongelmana.

– Meidän kulttuurissamme se aiheuttaa ennen kaikkea häpeää. Kuulen paljon koskettavia kertomuksia siitä, miten paljon naiset kärsivät siitä. Se vaikuttaa monin tavoin heidän elämäänsä. Karvoja nypitään usein päivittäin. Kun se jatkuu vuodesta toiseen, on ymmärrettävää, että siinä menee hermot.

Ongelmaksi nousee hänen mukaansa usein myös ihon reagointi jatkuvaan nyppimiseen.

– Iho on ärtyneen ja huonokuntoisen näköinen. Monet karvanpoistomenetelmät aiheuttavat mekaanista ärsytystä, joka ilmenee muun muassa ihon turpeutena ja karvatupentulehduksina.

Häpeä kahlitsee

Ihmiset häpeävät vaivaansa Karppisen mukaan siinä määrin, että se vaikeuttaa jopa avunhakemista.

– Asiaa vähätellään usein lääkärinvastaanotolla. Se on niin raskas taakka naisille, että pelkkä asiasta puhuminen ja ongelman paljastaminen ovat kovan työn takana.

Nykyään terveydenhuoltohenkilökunta osaa ohjata asiasta kärsiviä auttaviin hoitoihin.

– Kosmetologiset hoidot ovat monelle tuttuja, mutta laserhoidot eivät. Niistä saa parhaan ja pysyvimmän avun. Hoitoja tarjotaan ainoastaan lääkärikeskuksissa, sillä tehokkaita, luokan 4 laserlaitteita saa käyttää ainoastaan lääkärin valvonnassa.

Laser tehoaa Karppisen mukaan tummaan karvaan parhaiten.

– Paljonko hoitoja lopulta tarvitaan, riippuu täysin lähtötilanteesta. Useimmille riittää 4-8 hoitokertaa. Yksittäiset ylläpitohoidot ovat yleensä tarpeen vuoden tai parin välein.

Hoitohintoihin vaikuttaa hänen mukaansa käsiteltävän alueen laajuus. Yksi hoitokerta maksaa sairaanhoitajan toimenpiteenä 100 eurosta 250 euroon.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka