Mustasaaressa nautitaan MM-moottoriurheilun huumasta

Moottoriurheilukansan päät kääntyvät viikon kuluttua kohti Mustasaarta, kun pienoisautoilun maailmanmestaruuskilpailut käynnistyvät 13. lokakuuta Hotel Valloniassa.

– Kilpailut järjestetään noin yhdeksän vuoden välein Suomessa. Mahtavaa, että saimme ne tänne, Tuomo Iso-Aho kommentoi.

Iso-Aho vastaa kilpailujen järjestämistä yhdessä Autorataharrastajat ry:n kanssa.

Huippunopeita pienoisautoja. Kahdeksan kilpailupäivän aikana 150 kilpailijaa ympäri maailman taistelevat parhaan kuskin tittelistä neljässä eri MM-luokassa. Kilpailuissa on mukana skaala-autojen kuljettajia 16 eri maasta, joista kaukaisimmat tulevat Brasiliasta ja Uudesta-Seelannista asti.

– Eri kilpaluokissa on erilaisia automalleja. Pienoisautojen kiihtyvyys nollasta sataan voi olla peräti 0,3 sekuntia. Kyseessä on siis kiihkeä ja upea autourheilulaji kaikkine säätöineen, huipputekniikoineen ja huoltoineen, jota yleisö pääsee vapaasti katsomaan, Iso- Aho sanoo.

Suomesta on myös monta maailmanluokan kuljettajaa mukana kilpailuissa. Kolme vuotta sitten maailman top-listan kärkipaikkaa pitänyt suomalainen Matti Fyhr on mukana tänä vuonna myös järjestäjänä.

Kahden vuoden operaatio. Iso-Aho kertoo, ettei matka kisoihin ole ollut lyhimmästä päästä. Kahden vuoden MM-järjestelyt huipentuivat viime viikonloppuna Huutoniemellä sijaitsevan autoradan siirtämiseen kisapaikalle. Ennen siirtoa vaadittiin kuitenkin massiivinen radan kunnostus, tilojen etsiminen ja kilpailujen suunnittelu.

– Rata on suunniteltu ja kunnostettu varta vasten näitä kilpailuja varten. Se on myös koekilpailtu esimerkiksi SM-kilpailuissa, Iso-Aho kertoo.

Hän koki kilpailun järjestämisen muutenkin paljon hankalampana kuin aikaisemmin, sillä mitään ei ollut valmiina ja kaikki piti aloittaa alusta. Jopa pieni osa katsomoa on siirretty kilpailupaikalle Botniahallista.

– Aluksi kilpailu oli tarkoitus pitää muualla, mutta sopivia tiloja tai järjestäjiä ei meinannut löytyä. Kisojen järjestäminen Suomessa oli vaakalaudalla.

Suomi luotettava kisaisäntä. Suomi on ollut Iso-Ahon mukaan maailmalla aina tunnettu luotettavana ja reiluna kisaisäntänä, joten olisi ollut sääli, jos kilpailut olisi jouduttu perumaan. Chicagosta kaksi vuotta sitten alkanut MM-kisaprojekti Mustasaareen on nyt loppusuoralla.

– Vaikein osuus on takana ja voimme huokaista helpotuksesta. Enää loppurutistus ja kivoin osuus on edessä, Iso-Aho heittää.

Skaala-autojen maailmanmestaruuskilpailut järjestetään 13.-20. lokakuuta Mustasaaressa Hotel Valloniassa. Tapahtumaan on vapaa sisäänpääsy.

Emilia Kovanen