Mustasaaren aikuisopistossa valmistaudutaan uuteen kauteen

Mustasaaren aikuisopistossa valmistaudutaan uuteen lukukauteen hulppealla kurssitarjonnalla. Pelkästään liikuntakursseja on 64, joista erilaisia joogakursseja on 18.

Lisäksi opistossa järjestetään luentoja esimerkiksi hyvinvoinnista, sekä taiteen, tietotekniikan, kädentaitojen, musiikin, ruuan ja kielten kursseja, kuten suosituksi nousseet tukiviittomien perusteet sekä espanjankielen kurssit.

– Tahdomme tuoda vaihtoehtoja jokaiselle ja tarjota esimerkiksi juuri monipuolista liikuntaa. Joogavalikoimasta löytyy stressille ja mielenhallinnallekin oma kurssinsa, opintokoordinaattori Susann Nyman kertoo.

Hän sanoo pyrkineensä suunnittelemaan mahdollisimman monia kaksikielisiä kursseja.

Liikuntasektorilta löytyy myös esimerkiksi äijäjoogaa, kickboxingia aikuisille sekä lapsille, zumbaa, lihaskuntokursseja, tanssia ja senioriliikuntaa.

– Haluamme tarjota ihmisille sen mitä pyydetään ja mikä selkeästi on kiinnostavaa. Nyt suurena trendinä on juuri jooga, aikuisopiston rehtori Rose Heir sanoo.

Digituvalla alkuun

IT-opettaja Tom Lillaksen mukaan on edelleen paljon ihmisiä, joille jokapäiväinen tietokoneen-, älypuhelimen tai tabletin käyttö tuottaa suuria hankaluuksia.

– Mustasaaren kunta tarjoaa kaikille Mustasaaressa asuville senioreille ilmaiseksi IT-kursseja, jotta hekin voisivat olla paremmin osallisia digitalisoituvassa yhteiskunnassa, Lillas sanoo.

Vaikka osaamattomuus IT-taidoissa mielletään usein vain vanhusten ongelmaksi, ei asia ole aivan niinkään. Tämän vuoksi aikuisopistosta löytyy kursseja myös ikärajattomasti kaikille.

– Meillä on IT-klinikoita, ruotsinkielinen pelikurssi 13-vuotiaasta ylöspäin ja muutama kuvankäsittelykurssikin, Lillas sanoo.

Taidetta ja kädentaitoja

Aikuisopiston taideopettaja Kristina Skog kertoo, että opistolla on mahdollisuus tarjota tänäkin vuonna opiskelijoilleen esimerkiksi keramiikkaa, dreijausta ja lasitusta, helmitöitä, posliinitöitä, maalausta, piirustusta, kankaiden taidevärjäystä, puu- ja metallitöitä, kudontaa ja valokuvausta sekä montaa muuta taiteenmuotoa, myös kaksikielisenä.

– Vaikka jotkut kurssit olisi ilmoitettu vain ruotsin- tai suomenkielisinä, on meillä mahdollisuus opettaa tunnit myös kaksikielisinä, jotta jokainen pystyy tulemaan kursseille, Skog selittää.

Muita kurssierikoisuuksia ovat miniatyyrien rakentaminen nukkekotiin, himmelien tekeminen ja uutena villityksenä keppihevostenvalmistuskurssi.

– Keppihevoset ovat todella iso juttu ympäri Suomen, mutta vasta nyt se alkaa pikkuhiljaa rantautua Vaasaan. Siksi ajattelimme tämän olevan erittäin ajankohtainen kurssi, tekstiiliopettaja Ann-Chatrin Snickars-Hoxell kertoo.

Italialaista ruokaa ja musiikkia

Ruuanlaittokursseja on lisätty sitä mukaan, kun toivomuksia erilaisista ruuanlaittokursseista on tullut.

– Esimerkiksi kombucha-kurssi on tämän vuoden uutuuksia, suunnittelija ja palveluneuvoja Leena Havu-Erhie kertoo.

Musiikkikursseista suosituimpia ovat hänen mukaansa olleet yksilökurssit, joissa on oppilaspaikkoja tänä vuonna peräti 60. Musiikkivalikoimasta löytyy perinteiset soittimet, mutta lisäksi esimerkiksi harmonikka ja saksofoni.

Mustasaaren aikuisopisto on pyrkinyt panostamaan tänä vuonna erityisesti siihen, että kaksikielisyys näkyisi potentiaalisille opiskelijoille yhä enemmän.

– Vaikka emme ole saaneet vielä kaikkia kursseja järjestymään molemmilla kotimaisilla kielillä, suunta on ylöspäin, Heir kertoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi kielten keskustelukursseilla ei omalla äidinkielellä ole niin väliä enää, kun tunneilla puhutaan pääasiassa opiskeltavaa kieltä.

– Haluamme ehdottomasti korostaa, että jokainen on tervetullut kaikille kursseille, oli ne suomeksi tai ruotsiksi. Pyrimme yhdessä saamaan aikaiseksi vaikka kunnon kielikylvyn, Heir sanoo hymyillen.

Ilmoittautuminen Mustasaaren aikuisopiston kursseille alkaa torstaina 15.8. klo 17 alkaen opiston kotisivuilla tai puhelimitse.

Emilia Kovanen