Musiikkia ilmaston hyväksi

Vuosi sitten Emma Huntus päätti, että haluaa tehdä jotain merkityksellistä. Keskustelu ilmastonmuutoksesta kävi kuumana, ja nuori lukiolainen kaipasi lisää konkreettisia vaikuttamiskeinoja. Syntyi idea hyväntekeväisyyskonsertista.

– Ilmastoahdistuksesta puhutaan paljon, mutta ahdistumisen sijaan halusin tehdä jotain konkreettista ja rakentavaa. On paljon erilaisia tapoja vaikuttaa, ja tämä on minun tapani, Huntus kertoo ideansa taustoista.

Hyväntekeväisyyskonsertin nimeksi päätettiin Against Climate Change – Maailman puolesta. Kaikki tapahtuman lipputulot ja lahjoitukset ohjataan WWF:n ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.

– Tavoitteena on jakaa informaatiota ja herätellä keskustelua ilmastonmuutoksesta. Haluamme saada yleisön pohtimaan sitä, miten ilmastoahdistus saataisiin muutettua konkreettisiksi teoiksi.

Lähellä sydäntä

Vaasalainen Huntus opiskelee tällä hetkellä neljättä vuotta Kaustisen musiikkilukiossa. Musiikki on ollut elämässä aina merkittävässä roolissa, ja idea konsertin järjestämisestä oli muhinut päässä jo jonkin aikaa.

– Perheemme on todella musikaalinen, ja olen kirjoittanut omaa musiikkia jo yhdeksän vuotta. Haaveilen urasta musiikin parissa, joko muusikkona tai esimerkiksi kulttuurituottajana, hän valottaa.

Huntus on musiikkipiireissä tuttu nimi. Emman äiti Tarja Huntus on vaasalaisen kelttipunk-yhtye Loretta Problemin entinen laulaja-viulisti. Äiti on ollut tyttärensä oikeana kätenä koko konserttiprojektin ajan.

– Järjestän ensimmäistä kertaa tällaista tapahtumaa, mutta äidillä on paljon kokemusta. Hän on ollut tärkeä tuki ja valanut uskoa, kun epätoivo on meinannut iskeä. Välitkin ovat säilyneet, vaikka töitä on riittänyt, Huntus hymyilee.

Jokaiselle jotakin

Konsertissa kuullaan musiikkia laidasta laitaan. Huntus kertoo, että luvassa on ainakin punkkia, indiepoppia sekä suomirokkia. Illan aikana lavalle kipuaa viisi vaasalaisbändiä, muun muassa Pholexia ja Tulenkulkijat, sekä kannuslainen punkbändi Suntrace.

– Ihmiset vaikuttavat kiinnostuneilta, ja lippujakin on jo kyselty. Kaikki bändit lähtivät innokkaina mukaan, Huntus kiittelee.

Myös tapahtumajärjestäjä saatetaan nähdä konserttilavalla.

– Saatan käydä vetämässä yhden biisin. Ensi vuoden aikana olisi tarkoitus tehdä musiikkia enemmänkin, hän lupailee.

Hyväntekeväisyyskonsertti järjestetään 4. joulukuuta kello 18-21 Skafferiet at Ritzissä. Konserttiliput myydään paikan päällä.

Emilia Lehtonen