Musiikki herättää ydinkeskustan

Vaikka tilanne on vielä epävarma, ravintola Fondiksen toiminnanjohtaja Susanna Tuohiniemi suunnittelee tulevan kesän tapahtumia normaaliin tapaan.

– Streetjazz- ja blueskonsertteja tullaan järjestämään, mutta keikkojen aloitusajankohta riippuu epidemiatilanteesta. Todennäköisesti aloitamme kesäkuun lopulla, Tuohiniemi sanoo.

Tutulle paikalle

Muutamana aiempana kesänä konsertteja on järjestetty ravintolan sisäpihalla Patiolla. Nyt ollaan luultavasti palaamassa vanhaan tuttuun paikkaan Hovioikeudenpuistikolle.

– Kyse on myös kävelykeskustan elävöittämisestä. Keskustaan pitää saada lisää tapahtumia, ja tämä on meidän tapamme muuttaa tilannetta.

Tuohiniemi on vahvasti sitä mieltä, että Vaasan ydinkeskustaa on ryhdyttävä kehittämään.

– Kesä on luultavasti erittäin vahvaa kotimaanmatkailun aikaa. Kävelykeskusta on yksi Vaasan valttikortti, mutta monta vuotta on menty aivan liian vähin tapahtumin, Tuohiniemi toteaa.

Vankka kuulijajoukko

Fondiksin konserttitarjonnasta vastaa pääosin Tero Laari sekä Vaasan Jazz Club ry. Laarin listalla on tuttuja bändejä, kuten Allan and the Astronauts.

– Menemme vahvasti vaasalaisvoimin nyt koronatilanteenkin takia. Muutoksia on helppo tehdä paikallista bändien kanssa, Laari toteaa.

Vaasan jazzklubin puheenjohtaja Clark Jakobsson on toiveikas kesän suhteen.

– Emme ole vielä lyöneet esiintyjille päivämääriä lukkoon, mutta saamme heidät nopeasti kasaan. Osa on muusikoita, joiden pitää elää musiikilla, joten he kyllä tulevat, Jakobsson sanoo.

Jakobsson on ollut mukana järjestämässä streetjazz- ja blueskonsertteja koko tapahtuman olemassaolon eli parinkymmenen vuoden ajan. Tapahtumalla on vankka vakiokuulijajoukkonsa.

– Yleisö on ollut aika uskollista. Tietenkin toivomme myös uutta kuulijakuntaa ja erityisesti nuorempia.

Elävä jazzkaupunki

Vaasan jazzkenttää Jakobsson pitää erittäin hyvänä.

– Meillä on paljon todella hyviä jazzmuusikoita, kuten Ralf Nyqvist ja Mathias Sandberg. Mukana on nuoriakin muusikoita sekä solisteja, kuten Maria Sandhu.

Yhtenä keskeisenä syynä Vaasan jazzin korkeaan tasoon Jakobsson pitää Pietarsaaressa toimivan ammattikorkeakoulu Novian koulutusta.

– Sieltä tulee helkkarin hyviä muusikoita kuten Kokkolan konservatoriostakin. Vaasan Kuula-opistolla on puolestaan vahvaa bigband-osaamista, Jakobsson tietää.

Soittamista itsekin harrastava Jakobsson odottaa jo tuleva kesää muiden muusikoiden tapaan.

– On hiljaista ja tylsää soittaa kotona itsekseen. Toiveikkaana menemme kohti kesää.

Pia Timberg