Musiikin avulla hyvää mieltä nuorisopsykiatrian osastolle

Sam’s Garage yhtyeessä solistina oleva Samuel Jåfs sävelsi ja sanoitti puoli vuotta sitten kappaleen nuoren ihmisen ahdistuksesta ja huonosta psyykkisestä voinnista.

Pari kuukautta sitten yhtye päätti levyttää kappaleen singleksi Vaasan keskussairaalan nuorisopsykiatrian osaston hyväksi.

– Idea syntyi aivan yllättäen ja lopulta tuli todella kiire toteutuksen suhteen, jotta pysyimme sovitussa aikataulussa, Jåfs kertoo.

Yleinen ongelma

Jåfs työskentelee psykiatrian puolella ja kertoo nähneensä työssään vaikeita ja ahdistavia tilanteita kaikenikäisillä ja oloisilla ihmisillä. Siitä hän sai idean kappaleeseensa.

– Tämä on tärkeä aihe ja haluamme nostaa asiaa esiin, koska psyykkiset ongelmat ovat liiankin yleisiä tänä päivänä, Jåfs sanoo.

Sad Sad Girl -kappale kertoo nuoresta tytöstä, joka kamppailee ahdistuksen ja itsetuhoisten ajatusten kanssa. Se oliJåfsin mukaan aluksi yksi muiden joukossa, mutta kuuntelijoiden ja etenkin tuottaja Janne Hyödyn mielestä koskettava ja levytyskelpoinen kappale.

– Päätimme levyttää ja katsoa, mitä saamme aikaiseksi ilman sen suurempia tavoitteita. Tässä on kyse kappaleen sanomasta ja ihmisten psyykkisestä voinnista sekä hyvän tekemisestä, joten miksi emme yrittäisi nostaa sitä esille, Jåfs lisää.

Hänen mielestään kappale on rauhallinen ja samaistuttava ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Omalla twistillä

Vuonna 2015 perustettu yhtye on soittanut kerran aikaisemmin hyväntekeväisyyskeikan syöpäkeräyksen puolesta Kruunupyyssä. Muuten he keikkailevat muutaman kerran vuodessa. Bändi soittaa omia kappaleitaan rokahtavasta balladiin.

Keräyksessä heillä on Jåfsin mielestä mahdollisuus vaikuttaa vahvemmin kuin konsertissa, kun on kyseessä CD-single.

– Mietimme pariin otteeseen konserttia, mutta päädyimme fyysiseen levyyn. Tämä on vaatinut paljon ylimääräistä työtä, mutta mikään ei tule itsestään, Jåfs kommentoi.

Sad Sad Girl -single ilmestyi kaikilla striimauspalveluilla kuunneltavaksi perjantaina 12.4. CD-levyjä myydään muutamassa kivijalkaliikkeessä Vaasassa ja Koivulahdessa. Lisätietoa hankkeesta löytyy yhtyeen facebook-sivuilta.

Emilia Kovanen