Museoautot valtaavat taas Vaasan kadut vappuna

Vaasan auto- ja moottorimuseo perustettiin vuonna 1975. Vaasalaisille on järjestetty vuosittain tapahtumia ja tempauksia Vaasan Veteraaniautoseura ry:n toimesta, ja näitä tapahtumia on luvassa tänäkin vuonna vapusta alkaen.

– Olemme Suomen suurin yksityinen automuseo, ja meidät palkittiin vuoden 2018 ajoneuvomuseoksi. Tietysti haluamme jatkaa hyvää nousua tapahtumien ja museon antimien kautta, Tapahtuma- ja tiedotusvastaava Eemu Laurila sanoo.

Auto- ja moottorimuseossa itsessään on esillä erilaisia autoja ja muita menopelejä aina polkupyöristä moottoripyöriin. Lisäksi museosta löytyy vaasalaisten moottoritehtaiden tuotteita nykypäivästä 1900-luvulle asti suuri ja kirjava kokoelma.

– Vanhin menopeli on polkupyörä vuodelta 1885, Vaasan auto- ja moottorimuseon varapuheenjohtaja Mikko Råberg kertoo.

Laatu ennen määrää

Aikaisempina vuosina seura on järjestänyt Laurilan mukaan useita tapahtumia.

– Tänä vuonna päätimme vähentää tapahtumien määrää ja panostaa laatuun, Laurila kertoo.

Vappuna vietetään auto- ja moottorimuseon kauden avajaisia perinteisellä museoautojen kokoontumisajoilla eli tunnetummin ”vappuajoilla”. Ajoreitti on aina kulkenut kaupungin halki ja sadat ihmiset kokoontuvat teiden varsille katselemaan autoja.

– Ajot ovat avoimet kaikille vanhojen harrasteautojen omistajille. Siksi sieltä löytyykin jos jonkinmoisia upeita autoja liikenteessä. Muutama auto edellisvuosilta on jopa 1910-luvulta, Råberg sanoo.

Lisäksi kesäkuussa vietetään kansallista museoajoneuvopäivää, jolloin järjestetään toiset kokoontumisajot vanhoille harrasteautoille.

– Suurpanostus tänä vuonna on kuitenkin toukokuussa järjestettävä rompetori, missä tulee olemaan vanhan ajan markkinatunnelmaa. Samassa yhteydessä järjestetään Tweed Ride- polkupyöräily, johon osallistuvia kannustetaan ajamaan mahdollisimman vanhoilla polkupyörillä ja pukeutumaan menneen maailman tyyliin, Laurila sanoo.

Museokausi päättyy taiteiden yöhön, jolloin museolle saapuu artistivieras.

– Aiempina vuosina museon taiteiden yötä ovat tähdittäneet suomirockin legendat Pelle Miljoona ja Dingon solisti Neumann. Tänäkin vuonna on luvassa kova nimi, joka julkistetaan myöhemmin, Laurila lisää.

Harvinaisuuksia

Museossa on näyttelyitä kolmessa eri kerroksessa vappupäivästä alkaen. Ensimmäisessä kerroksessa jatkaa museon perusnäyttely, jossa on paljon harvinaisuuksia, esimerkiksi yksi Suomen vanhimmista taxeista sekä vanhanajan paloauto. Lisäksi ensimmäisessä kerroksessa on vuosittain vaihtuva näyttely, jossa on tänä vuonna Citroën -automerkin 100-vuotisnäyttely.

– Siellä on legendaarisia ”rättisitikoita”. Yksi vanhimmista autoista on vuodelta 1927, näyttelyn rakentajat Kaarlo Lepistö ja Jan Svens kommentoivat.

Toisessa kerroksessa on paikkansa vakiinnuttanut Motosport-näyttely, jossa on noin 30 kilpa-autoa vuosikymmenien varrelta.

– Sieltä löytyy esimerkiksi Abarth-kalusto, joka täydentyy vielä tänä kesänä, maailman ensimmäinen nelivetoinen Porsche sekä Japanissa asti näyttelyssä käynyt Mazda 323-ralliauto, Laurila kertoo.

Kolmannen kerroksen eli Vintage Heaven – Vintaasi Vintin antimia ovat autojen lisäksi esimerkiksi Vaasassa valmistettuja moottoreita, vanhoja polkupyöriä, moottoripyöriä, lentokoneiden ja laivojen pienoismalleja, televisioita ja harvinainen maamoottorikokoelma.

– Tämän vuoden näyttelykausi pitää sisällään siis vaikka minkälaisia antiikkisia menopelejä ja uudistettuja tapahtumia, Laurila sanoo.

Emilia Kovanen