Museo juhlistaa pläkkyrikulttuuria

Täysin uudistettu Pläkkyrimuseo Fyrry on avattu uudelle paikalle Vähänkyrön Kirkonmäelle. Vähänkyrön aluepalvelupäällikkö Suvi Aho iloitsee 30-vuotiaasta museosta, joka juhlistaa ainutlaatuista pläkkyrikulttuuria.

– Partasen & Lamusuon suunnittelema Fyrryn uudistus on onnistunut hienosti yhteistyössä Vähäkyrö-seuran, alueen asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Fyrry on nyt kuin kotonaan Savilahti-talon ja Cafe Kanttorilan yhteisessä miljöössä, Aho kehuu.

Työnäytöksiä yleisölle

Vähäkyröläinen pläkkyriperinne on edelleen tärkeä osa fyrrykyröläisyyttä. Hyyriän kylässä perinne jatkuu edelleen kahdessa verstaassa ja myös esimerkiksi Gråholman Kari jatkaa työskentelyä neljännessä polvessa.

– Museossa järjestetään pläkkyreiden työnäytöksiä heinäkuussa joka keskiviikko. Työnäytöksiin on rajattu osallistujamäärä ja paikka varataan etukäteen Cafe Kanttorilasta tai Facebookin kautta, sanoo Aho.

Fyrry on avoinna yleisölle koko kesän 23. elokuuta asti tiistaista sunnuntaihin kello 12-18. Aikuisilta on muutaman euron sisäänpääsymaksu ja alle 18-vuotiaat pääsevät maksutta.

Aho suosittelee pläkkyrimuseon lisäksi opastettuja kävelykierroksia, joita järjestetään 9. elokuuta asti joka sunnuntai kello 15. Myös kävelykierroksille on aikuisilta pieni osallistumismaksu ja lapset pääsevät maksutta.

– Kirkonmäen ja Kirkkosaaren mieleenpainuvat historia- ja taidekohteet voi kokea Vähänkyrön oppaiden johdolla. Paikkavaraukset tehdään Cafe Kanttorilaan, josta kierrokset alkavatkin. Myös kotiseutumuseo on varsinainen aarreaitta, jonne voi tehdä kesällä tutkimusmatkan.

Heinäkuu täynnä tapahtumia

Heinäkuun 4. päivänä Kirkonmäki kokoaa vanhoja autoja. Savilahti-talon pihassa voi ihastella eri vuosikymmenten autoja. Kello 15-18 järjestettävään tapahtumaan on vapaa pääsy.

Ensi viikolla Kirkonmäellä vietetään puolestaan lasten viikkoa. Esimerkiksi Savilahti-talon koulumuseo on maksutta avoinna 9. heinäkuuta kello 12-18 ja kävijät pääsevät tunnelmoimaan 1950-luvun koululuokkaan.

– Heinäkuun 12. päivä kello 13-15 järjestetään puolestaan MLL Vähänkyrön vilttikirppis Cafe Kanttorilan pihamaalla. Lasten tavaraa voi myydä maksutta omallakin viltillä, vinkkaa Aho.

Raija Koivisto