Uutiset

Murteella runoilu luo teksteihin aivan omanlaisensa tunnelman

Enni Yli-Hynnilän toisen runokirjan graafisesta suunnittelusta vastasi Arto Rantakoski, mutta myös runoilija itse pääsi vaikuttamaan kannen kuvitukseen. Kuva: Pia Timberg
  • Vaasa

Jos aikoo vilikaasta vaan muutaman runoon, niin se ei taira onnistua. Enni Yli-Hynnilän pian ilmestyvä runokirja Likellä vie heti mennessään.

Kuortaneelta viisi vuotta sitten Vaasaan opiskelemaan tullut runoilija on erikoistunut murrerunoiluun.

– Tämä on toinen runokirja, jonka kirjoitan Etelä-Pohjanmaan murteella, nuori runoilija kertoo.

Ensimmäinen kokoelma Taireteos ilmestyi vuonna 2012.

– Se julkaistiin palkintona lukioaikaisesta kirjoituskilpailusta, jossa sijoituin toiseksi. Kilpailuraadin jäsenen, kirjailija Juha Itkosen kommentit kannustivat murteella kirjoittamiseen.

Sekä lempeää että ronskia. Uusimman Likellä-runokirjan runot liittyvät ihmissuhteisiin. Runokirja luo kokonaisuudessaan ikään kuin kahden ihmisen parisuhdetarinan.

Kirjan alkupuolella pariskunta vielä hakee toisiaan, ovat epävarmoja. Loppu on kuitenkin hyvin toiveikas.

– Minulle on tärkeintä, että lukijalle jäisi runon lukemisen jälkeen hyvä, lempeä ja lämmin olo. Vaikka kyllä runoissani on välillä ronskiakin kielenkäyttöä, kuten eteläpohjalaiseen murteeseen kuuluu, runoilija nauraa.

Runoissa lukijan eteen levittäytyy monissa kohdin pohjalainen maalaismaisema ja maatilan elämä kylvöineen, traktoreineen ja eläimineen.

– Juureni ovat minulle hyvin tärkeät. Kun tietää, mistä on kotoisin, tietää myös, mihin on menossa, Yli-Hynnilä sanoo.

Jokapäiväiset arjen askareet ja miljööt ja runon puhujan mietteet niiden keskellä punoutuvat runoissa usein hauskoiksi tuokiokuviksi elämänmenosta Pohjanmaalla.

– Murteella kirjoittaessani saan hyvin helposti pelkällä kielenkäytöllä luoduksi tekstiin juuri tietynlaisen miljöön ja tunnetilan.

Kaksi kirjaa samana päivänä. Neuvoa kirjan kokoamiseen ja tekstien hiomiseen Yli-Hynnilä sai kustannustoimittaja ja murrerunoilija Arto Juurakolta. Myös häneltä ilmestyy uusi Me täs -murrerunokirja samaan aikaan.

– Se on kymmenes runokokoelmani. Kirjoitan parisuhteista ja niihin liittyvistä arjen tilanteista yhteiselämän myrskyissä, Juurakko sanoo.

– Kokoelmassa on myös läheisen kuolemaan liittyviä runoja, joita on kulkenut mukana useamman vuoden ajan. Murteella on helpompaa puhua vaikeistakin asioista, kuten läheisen poismenosta.

Myös Juurakon innosti murrerunoiluun kilpailu.

– Voitin vuonna 2007 Suuren rakkausrunokilpailun eteläpohjalaisella murteella kirjoitetulla runolla. Voittajan valitsi Tommy Tabermann. Siitä kaikki alkoi, Juurakko muistelee.

Enni Yli-Hynnilä otti itse kontaktia tulevaan kustantajaansa.

– Ennin runot kolahtivat paitsi aiheiltaan myös siksi, että hän kirjoittaa suunnilleen samalla murteella kuin minä. Ennin runoissa on lisäksi naisnäkökulma. Minun runoissani kertoja on usein sangen jäyhä pohjalaismies, joka yrittää sanoa jotakin nättiä.

Enni Yli-Hynnilän ja Arto Juurakon runokirjojen julkistamistilaisuus järjestetään Kuortaneen kirjastossa tiistaina 24.10. kello 19.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka