Uutiset

Muovisia kauhuskenaarioita Black Wall Galleryssa

Susanna Paavola-Lehtinen on koordinoinut Black Wall Galleryyn Rakkaudesta muoviin -näyttelyn. Kuva: Pia Timberg
  • Vaasa

Vaasan taiteilijaseuran ylläpitämässä Black Wall Galleryssä on vielä tämän viikon ajan esillä Rakkaudesta muoviin -näyttely, jonka on koordinoinut Vaasan kaupungin jätehuoltokoordinaattori Susanna Paavola-Lehtinen.

– Vaasa on neljän muun kaupungin kanssa mukana YLE:n valtakunnallisessa kampanjassa, jossa muovi on pääosassa. Kuulun kampanjan työryhmään. Toimin myös Vaasan taiteilijaseurassa, ja sitä kautta halusin tehdä tämän näyttelyn.

Esillä on monia värikkäitä teoksia, joissa kaikissa on käytetty muovia. Osa teoksista on tehty valmiista muovitavaroista uudenlaisiksi esinesommitelmiksi. Osassa muovia on työstetty ja luotu siitä kokonaan uusi teos.

Kauhuskenaarioita

Muovi ei ole Paavola-Lehtisen mielestä helppo taiteen tekemisen materiaali.

– Yhdistin teokseeni keramiikkaa ja pakkausmuovia, eikä se ollut niin yksinkertaista kuin luulin.

Hänen teoksensa Vuosi 2999 ja It´s raining plastic kertovat karua kieltä siitä, mitä voisi tapahtua. Toinen teos on puu, joka on kasvattanut itselleen muoviset lehdet ja toisessa ihmiset suojautuvat sateelta, joka on muovia.

– Teokseni ovat kauhuskenaarioita siitä, miten voi käydä. Jollei muovia lajitella ja kierrätetä, se on katastrofi. Nyt jo näemme, mitä tapahtuu, kun muovi ja mikromuovi valtaavat vesistöt, sanoo jätehuollon asiantuntija.

Paavola-Lehtinen haluaa teostensa kautta sanoa, että herätkää ihmiset, muuten lopputulos voi olla tämä.

Muovi ja vesistö

Samanlaisia näkymiä katsojan eteen luo myös Maire Ruotsalainen. Hänen Jäähyväiset -teos on veistos alppiruususta, jossa kukkii enää muovikukkia.

Muovin ja vesistöjen suhde tulee esiin useammassa näyttelyn teoksessa. Harri Lehtinen pohtii meren nykytilaa sekä sitä, millaiseksi meri muuttuu, jollei asioille tehdä mitään.

Myös Sirpa Seppelinin, Essi Hurmeen ja Lena Sahlbergin teoksissa on läsnä veden ja muovin vuorovaikutus ja siihen liittyvät isot ongelmat.

Ei muovia luontoon

Muovin kierrättäminen kehittyy kuitenkin koko ajan. Vaasassa ja ympäristökunnissa on tällä hetkellä 10 muovin keräyspistettä, joiden sijainnit näkee Stormossenin kotisivuilta. Tekeillä on kysely, jonka pohjalta alueen jätteiden lajittelua halutaan kehittää.

– Tärkeintä on, että emme heitä muovia luontoon ja anna sille ylivaltaa. Kun lajittelemme muovin, voimme käyttää sitä uudestaan. Suomessa kaikki kierrätysmuovi menee Riihimäelle, jossa se käsitellään ja jalostetaan teollisuuden uudelleen hyödynnettäväksi.

Paavola-Lehtinen mieltää muovin kierrättämisen voimakkaaksi ja tärkeäksi tulevaisuuden asiaksi.

Ylen:n Muovi-kampanjan Vaasan päätapahtuma järjestetään 12.4. Tapahtumassa on mm. tarkoitus huutokaupata Rakkaudesta muoviin -näyttelyn teokset, joiden myyntituloista puolet menee Vaasan saariston luonnonsuojeluun. Näyttely on esillä 24.3. saakka Black Wall Galleryssa.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka