Muut

Muistisairas Isä pelkää ja pelottaa

Kaupunginteatterin uusi näytelmä Isä kysyy, millainen vastuu lapsella on vanhemmastaan ja millaista on elää ilman muistia. Tyttären roolissa nähdään Leena Nuora ja isää esittää Jorma Tommila. Kuva: Katja Lahti
  • Vaasa

Vaasan kaupunginteatterissa 16.2. ensi-iltaan tulevassa Isä-näytelmässä sukelletaan muistisairauden pelottavaan maailmaan. Florian Zellerin kirjoittama näytelmä kertoo muistisairaan isän ja huolestuneen tyttären tarinan.

Ohjaaja Hanna Ojalan mukaan näytelmässä on hieman poikkeuksellinen lähestymistapa suosittuun aiheeseen.

– Tässä yleistä sairautta käsitellään enimmäkseen muistisairaan näkökulmasta. Isä ei muutu uhriksi, vaan säilyy loppuun asti oman elämänsä päähenkilönä, hän kiteyttää.

Kuolemanpelko

Yksi näytelmän vahvoista teemoista on Ojalan mukaan kuolemanpelko.

– Sitä käsitellään monelta kantilta. Muistisairas herättää läheisissään monenlaisia tunteita. Hänen ympärillään ei esimerkiksi aina jakseta puhua totta. Se johtaa absurdeihin ja traagisiinkin tilanteisiin, hän summaa.

Ojala kertoo, että hän ei halunnut lähestyä kuolemanpelon teemaa kliinisesti nimeämällä.

– Tarkastelemme sitä esimerkiksi luopumisen, hiipumisen ja haurauden näkökulmista.

Myös lavastuksessa on pohdittu samaa teemaa. Lavastaja ja puvustaja Aili Ojalon mielestä näytelmän teksti on monipuolinen ja antaa lavastajalle aineksia vaikka mihin.

– Olen miettinyt paljon, miten länsimaissa kohdataan kuolema. Pohdintani näkyvät lavastuksessa. Myös luopumisen teema tilallistuu lavalla, Ojalo kertoo.

Sekä ohjaaja että lavastaja puhuvat peloista, joita muistisairaus herättää niin potilaassa kuin läheisissäkin. Näytelmässä pureudutaankin erilaisiin pelkoihin.

– Oman muistin pieneneminen herättää pelkoja. Sairaan ihmisen kohtaaminen saattaa myös pelottaa, Ojala summaa.

Huumori auttaa

Vakavaa aihetta lähestytään näytelmässä myös huumorin keinoin.

– Pelot ja huumori kulkevat usein arjessakin käsi kädessä, niin myös tässä, Ojala sanoo.

– Huumori auttaa selviämään sairauden kanssa, Ojalo lisää.

Isän roolissa nähdään Jorma Tommila, joka myöntää roolinsa olleen iso pala purtavaksi.

– Esitän ihmistä, jonka elämä rikkoutuu palasiksi. Totuus ei enää näyttäydy samanlaisena kuin ennen. Turvattomuuden tunne on läsnä, kun ei enää tiedä kehen voi luottaa eikä tunne ihmisiä. Oma persoona katoaa pikkuhiljaa sairauden alle, Tommila pohtii.

Harjoituksissa ei hänen mukaansa kuitenkaan ollut aina vakava tunnelma, vaan aiheesta heitettiin myös vitsiä.

– Yksi suosituimmista taisi olla harjoitusvaiheessa ”Muistatko nyt varmasti Jorma?” -heitto, Tommila nauraa.

Tyttären roolissa nähdään helsinkiläinen freelance-näyttelijä Leena Nuora. Hänen mukaansa on haastavaa ottaa kantaakseen vastuu toisen ihmisen elämästä, isän, joka on aina ollut auktoriteetti ja jonka puoleen hän on voinut aiemmin kääntyä. Näytelmässä pohditaan, millainen vastuu lapsella on vanhemmastaan.

– On vaikea tehdä päätöksiä isän puolesta, välillä jopa hänen tahtonsa vastaisia. Se herättää ristiriitaisia tunteita, Nuora kuvailee tuntojaan tyttären roolissa.

Ranskalaisen Florian Zellerin menestysnäytelmä Isä saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterissa 16. helmikuuta. Nimiroolissa nähdään Jorma Tommila, tyttärenä esiintyy Leena Nuora. Muissa rooleissa esiintyvät Ville Härkönen, Pauliina Palo, Essi Hurme ja Lauri Kukkonen.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka