Monipuolisuus lisää elämän onnellisuutta

Matka jatkuu. Näin on todellakin vaasalaisen taidegraafikko Tapani Tammenpään kohdalla.

Aurinkoisena lauantaipäivänä taiteilijan 85-vuotisjuhlanäyttelyssä väkeä astuu sisään kukkakimppujen kanssa ja taidekauppaa tehdään.

– Koen tärkeäksi, että olen edelleen taide-elämässä mukana. Se antaa paljon, virkistää ja pitää aktiivisena. Ilman sitä noutaja voisi tulla pian, Tammenpää sanoo.

Kalenteri täynnä

Tammenpää on taiteilijana itseoppinut. Hän on toiminut Vaasan taide-elämässä useita kymmeniä vuosia.

Tammenpää on elänyt läpi monenlaisia taide-elämän kiemuroita ja kohokohtia, kuten Vaasan Taidegraafikoiden perustamisen ja kansainvälisen grafiikantriennaalin järjestämisen yhdessä muiden kanssa.

Juhlanäyttely on esillä Printmakers-galleriassa, jonka Tammenpää perusti saadakseen taiteilijakollegoitaan esille Vaasaan.

– Halusin tarkoituksella tehdä gallerian, jossa taiteellinen taso on korkea. Esillä on myös paikallista kuvataidetta ja muutakin kuin grafiikkaa, vaikka pääpaino onkin siinä.

Tämän vuoden näyttelykalenteri on jo täynnä.

– Muun muassa Onkilahden koulun uusi kuvaamataidon opettaja Pasi Kirkkolahden töitä tulee myös tänne. Hienoa, että saamme Vaasaan uusia tekijöitä.

Mestari ja kisälli

Taidegallerian yhteydessä on taiteilijan työhuone. Grafiikan painoprässin luona työstää puupiirroslaattaa nuori taiteilija Kika Wikman. Hän on valmistunut kuvataiteiljaksi, mutta haluaa oppia lisää taidegrafiikkaa.

– Olin puoli vuotta oppisopimuskoulutuksessa Tapanin oppilaana. Taidegrafiikassa on monia menetelmiä ja sen oppiminen kestää, mutta siksi se on niin kiinnostavaa.

Myös Wikmanin grafiikkaa tulee olemaan esillä gallerian puolella tänä vuonna.

Tammenpää on vuosittain järjestänyt entisessä kodissaan Sulvan Dammenissa grafiikkatapahtuman heinäkuussa.

– Tänä vuonna keskitymme litografiaan. Haluan välittää erityisesti siihen liittyvää kulttuuriperintöä eteenpäin.

Hyväntuulinen elämänasenne

Dammenissa, taiteilijan entisellä työhuonella, on edelleen käytössä vuodelta 1843 peräisin oleva, Vaasan Kivipainolta ostettu prässi.

– Se toimii edelleen erinomaisesti, Tammenpää hymyilee.

Taiteilija paljastaa hyväntuulisen elämänasenteensa reseptin 80-vuotisjuhlanäyttelyn yhteydessä ilmestyneessä julkaisussa.

– Ole kiinnostunut mahdollisimman monista asioista, mutta älä kuitenkaan aseta tavoitettasi liian korkealle. Tätä filosofi Bertrand Russellin elämänohjetta Tammenpää on pyrkinyt noudattamaan ja ilmeisemmin mitä onnistuneemmin.

Taidegraafikko Tapani Tammenpään 85-vuotisnäyttely Matka jatkuu on esillä Printmakers-galleriassa 20. huhtikuuta asti.

Pia Timberg