Missikisoissa ei pärjää enää pelkällä kauneudella

Miss Suomi -finalistit pyörähtelivät perjantaina kauppakeskus Espenissä järjestetyssä show’ssa. Paikan päällä paljastettiin vaasalaisten ennakkoon äänestämä suosikkimissi. Tittelin pokkasi kisan vanhin finalisti, 25-vuotias Riikka Uusitalo.

– Mahtavaa, tämäpä oli yllätys. En ole aiemmin edes käynyt Vaasassa enkä tunne täältä ketään. Ihana kuulla, että olen hurmannut ihmisiä paikkakunnalla, jonne minulla ei ole mitään kytköksiä, hän iloitsi äänestystuloksen kuultuaan.

Uusitalo sanoo olevansa matkassa luottavaisin mielin.

– Ei tällaiseen kisaan kannata lähteä mukaan, jos ei usko mahdollisuuksiinsa. Minun vahvuuteni on se, että olen sinut itseni kanssa, hän toteaa.

Meikittömyys valttia somessa

Itsevarman oloinen Uusitalo sanoo kärsineensä ulkonäköpaineista nuorempana.

– Some on täynnä siloteltuja kuvia. Niihin ei kannata verrata itseänsä. Ne kannattaa vain ohittaa tai lakata seuraamasta ihmisiä, joiden kuvat aiheuttavat jotain negatiivisia tuntemuksia, hän neuvoo ja sanoo myös itse tehneensä niin.

Uusitalo pitää positiivisena kehityksenä sitä, että nykyään somessa halutaan nähdä meikittömiä kasvoja.

– Minä olen jo jonkin aikaa tehnyt lähes kaikki livetaltiointini meikittömänä, hän kertoo.

Missiehdokkaat esiintyvät kaikki itsevarman oloisesti, eikä ihme, sillä he ovat käyneet kuukausia kestäneen Missikoulun, jona aikana heitä on opetettu, treenattu ja valmennettu esiintymistä varten.

Eri alojen ammattilaiset ovat puhuneet kilpailijoille muun muassa itsensä johtamisesta. Uusitalo sanoo, että kisojen painopiste onkin siirtynyt ulkonäöstä edustavuuteen.

– Ulkonäön osuus on vain 20 prosenttia. Missin täytyy olla muun muassa edustava, rohkea, sanavalmis ja ystävällinen kaikille.

Miss Suomi -kisa on Uusitalon mielestä kehittynyt hyvään suuntaan.

– Viisi vuotta sitten kisa oli vielä hyvin ulkonäkökeskeinen. Silloin en edes harkinnut kisaan osallistumista. Nyt koen, että saan olla kisassa oma itseni ja kilpailun arvot sopivat minulle. Olen hakemassa työpaikkaa Finnartistien listoilta, hän sanoo.

Luonnollisuus puree

Vaasalainen Janette Hautamäki, 16, kertoo aina seuranneensa missikisoja. Missien olemus ja se, miten he tuovat itsensä esiin kiehtovat häntä.

– Olen tehnyt mallintöitä, mutta en ole koskaan haaveillut misseydestä. Tämän vuoden missit näyttävät livenä hurjan pitkiltä, Hautamäki toteaa katsellessaan Miss Suomi 2019 -finalisteja kauppakeskus Espenissä.

Hyvä missi on hänen mielestään avoin ja luonnonkaunis.

– On tärkeää, ettei kauneus ole pelkillä meikeillä tehty. Missin pitää osata suhtautua julkisuuteen fiksusti, ettei se nouse päähän, Hautamäki pohtii.

Vaasalainen Venla Sihtola, 15, puolestaan kertoo haaveilleensa lapsena misseydestä.

– En ole kuitenkaan koskaan edes katsonut kisoja, ja missihaavekin hävisi ajan kuluessa, hän nauraa.

– Lehdissä olen toki nähnyt finalistien kuvia. Ihan samalta he näyttävät livenä kuin kuvissakin, Sihtola toteaa finalisteja katsellessaan.

Hyvä missi on hänen mielestään positiivinen, iloinen ja ystävällinen.

– Ei missin tarvitse olla pitkä eikä pitkähiuksinen, hän toteaa.

Vaasalainen Ella Jämsä, 16, kertoo aiemmin katsoneensa kaikki missikisat.

– Nyt olen pari vuotta seurannut kisojen etenemistä ja tuloksia lehdistä ja instasta, hän sanoo.

Jämsä nimeää luonnollisuuden hyvän missin ominaisuudeksi.

– Missin ei tarvitse olla syntyperäinen suomalainen. Positiivisuus ja iloisuus ovat tärkeitä, hän sanoo.

Miss Suomi 2019 valitaan lauantaina 28. syyskuuta. Yleisön äänet toimivat yhtenä tuomariäänistä.

Katja Lahti