Miska hurmaa ympäri maailmaa

Vaasalainen siperiankissa Miska voitti lokakuun lopussa kissojen maailman halutuimman tittelin, World Winner -arvonimen. Kissalla on ikää vasta yhdeksän kuukautta, mutta se täyttää erinomaisesti rodulle määritetyt standardit. Tuorein arvonimi ei ole sen ensimmäinen.

– Miska on pärjännyt hyvin Suomessakin. Se on voittanut useita kilpailuja. Se sai syyskuussa Junior Winner -tittelin. Nuori kissa voi saada sen voitettuaan viisi kilpailua, kertoo kasvattaja ja omistaja Tiina Kajoranta.

Hyvin menestynyt kissa oli hänen mukaansa luonnollinen valinta Saksassa järjestettyyn World Winner Show´hun.

– Se on tämän harrastuksen päätapahtuma, joten kilpailu on kovaa. Kisaan osallistui 1500 kissaa, ja 26 niistä palkittiin tällä tittelillä, Kajoranta kertoo.

Luonne täysi kymppi

Tämä oli kymmenes kerta, kun Kajoranta osallistui World Winner Show`hun kissansa kanssa. Vuonna 2017 yksi hänen kasvateistaan nappasi tavoitellun tittelin, mutta nyt sen sai ensimmäistä kertaa Kajorannan ja Urpiolan oma kissa.

– Kilpailu on meille kuin joka syksyinen lomamatka, Kajoranta nauraa.

Sen lisäksi, että Miskalta löytyy kaikki siperiankissoille asetetut vaatimukset, upeaa turkkia myöden, sen viemiseen kilpailuun vaikutti myös paino.

– Lentokoneissa on sääntö, että kissan on painettava alle kahdeksan kiloa kassin kera. Miska painaa vasta hieman yli kuusi kiloa. Se on kuitenkin aika iso ikäisekseen. Sen paras kaveri on saksanpaimenkoira ja Miska syö senkin ruokaa välillä. Siksi se varmaan on noin kookas, Kajoranta nauraa.

Täysikasvuisena Kajoranta arvelee Miskan painavan noin kahdeksan kiloa.

Kissassa pitää olla jotain todella erityistä, jotta se nimetään maailmanmestarikissaksi.

– Ulkoisten avujen lisäksi Miskan luonne on täysi kymppi ja se on todella leikkisä, hän luettelee.

Suosittu rotu

Kajoranta on kasvattanut siperiankissoja yhdessä miehensä Pasi Urpiolan kanssa vuodesta 2001. Miskan he ostivat kesän alussa Slovakiasta.

– Hankimme kissoja ulkomailta, jotta geenibooli pysyy isona ja kissat terveinä. Miskaan meillä oli jonkinlainen yhteys, sillä sen isoäiti oli meidän kasvattimme. Myimme sen aikoinaan Sveitsiin.

Kajoranta kertoo nähneensä jutun siperiankissoista vuonna 1999. Hän oli heti myyty.

– Silloin niitä oli Suomessa alle 30, nykyään se on kolmanneksi suosituin rotu. Niitä rekisteröidään noin 300 joka vuosi, hän kertoo.

Kajorannan ja Urpiolan tavoitteena on kasvattaa terveitä ja hyväluonteisia siperiankissoja.

– Tällä hetkellä kotonamme häärää yhdeksän kissaa, joista pahnanpohjimmainen, 9-viikkoinen Olli-Hermanni lähtee muutaman viikon päästä uuteen kotiin, Kajoranta sanoo.

Yksi kissaharrastuksen hienoimmista puolista on Kajorannan mukaan sen mukana tulleet ystävät.

– Olemme saaneet kissaihmisistä ihania ystäviä. Matkustelemme ja teemme kaikenlaista yhdessä.

Katja Lahti