Muut

Miniatyyrit ovat kiehtovaa taidetta

Sveitsiläinen konservaattori Dr. Bernd Pappe iloitsee konservointityön onnistumisesta Kuntsin museon konservointitilassa. Konservoidut miniatyyrit ovat avartaneet Vaasan historiatietoa. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

Pohjanmaan museon kokoelmiin kuuluu miniatyyrimaalauksia, jotka ovat pääosin muotokuvia. Vuodesta 2016 alkaen museossa on ollut käynnissä Hedmanin säätiön avustama konservointi- ja tutkimushanke, jota ennen miniatyyrien materiaaleja ei ollut tunnistettu tai kirjattu luotettavasti.

Myöskään kokoelman kunto ei ollut tiedossa, joten viime keväänä sveitsiläinen konservaattori Dr. Bernd Pappe kutsuttiin Vaasaan tekemään konservointisuunnitelmaa.

– Olen urallani erikoistunut miniatyyreihin. Suomessa olen aiemmin konservoinut muun muassa Sinebrychoffin taidemuseon miniatyyrikokoelmaa. Viime vuonna työskentelin Vaasassa kahtena viikkona elo- ja syyskuussa ja tein materiaalitutkimusta sekä varsinaista konservointityötä.

Kukoistava taide. Helmikuussa konservointityö oli loppusuoralla. Tilaisuus on ollut valtavan suuri, koska Vaasaan on saatu maailmanluokan erikoisasiantuntija.

– Miniatyyrit ovat pieniä maalauksia, jotka on maalattu akvarelliväreillä ja joissa on käytetty hyvin yksityiskohtaista tekniikkaa. Yhden senttimetrin korkuisen miniatyyrin konservointi on äärimmäisen tarkkaa työtä.

Historiassa miniatyyrimaalaus on kukoistanut erityisesti Englannissa, Ranskassa, Itävallassa ja Ruotsissa. Käytettyjen materiaalien luoma kontrasti tekee taiteesta kiehtovaa.

– Monissa miniatyyreissä erikoisuutena on ohut norsunluu, jota on käytetty maalausten pohjana. Norsunsuu kuvastaa hyvin ihmisen ihoa, ja teokset ovat täten realistisempia, Pappe kertoo.

Vahva tunnelataus. Hankkeen aluksi kaikki miniatyyrit valokuvattiin ja kirjattiin vanhoine luettelointitietoineen museoiden Muusa-tietokantaan. Osasta kokoelman noin kolmestakymmenestä miniatyyristä on ollut runsaasti taustatietoa, osasta hyvin niukasti.

– Miniatyyrit täytyy aina avata, jotta niistä saadaan tietoa esiin. Tehty työ on laajentanut Vaasan historiaa, kun on voitu tutkia, miten miniatyyrit ovat esimerkiksi kulkeutuneet Vaasaan. Ne kertovat tarinaa myös Vaasan ja Pohjanmaan kulttuurielämästä.

Yksi miniatyyreistä kuvaa raatimies Johan Jacob Lithénin muotokuvaa. Esineen toisella puolella on hiuskiehkuroita, jotka on asetettu sydämenmuotoon.

– Miniatyyreihin liittyy vahva tunteellinen merkitys, sillä usein ne olivat kuvia rakastetuista henkilöistä. Miniatyyrejä kannettiin mukana koruina, ja ne kulkivat eteenpäin perheissä ja suvuissa.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka