Mestarit WsArenalla

Perjantaina 16. helmikuuta nähdään WsArenan lavalla Sport-kannattajille tuttuja kavereita, kun Ninetyfive50-bändi esiintyy Kaaosfest-metallitapahtumassa.

Moni muistaa Jaakko Suomalaisen ja Mikko Rossin Sportin maalitolppien välistä. Suomalainen oli vahvassa roolissa, kun Sport nappasi historiansa ensimmäisen Mestiksen mestaruuden ja eteni koko kansakuntaa vavisuttaneessa Ässät-karsintasarjassa seitsemänteen peliin. Joukkuetta luotsasi tuolloin Juhani ”Tami” Tamminen.

– Bändimme nimi juontaa juurensa Tamin sanonnasta. Tarinan mukaan 95 prosentin keskittyminen on 50 prosentin suoritus. Ideana meillä on se, ettei mennä sillä, vaan annetaan aina ehdottomasti sata prossaa, sanoo bändin kitaristi Suomalainen.

Ninetyfive50 soittaa melodista death/groove-metallia.

– Biiseissämme yhdistyvät tiukat, gruuvaavat riffit, kauniit kitaramelodiat ja vihaiset laulusoundit, laulaja Rossi tarkentaa.

Erityisesti bändi on saanut kiitosta live-esiintymisistään.

– Meillä on vahva visuaalinen puoli, energiaa sekä kovaa menoa, josta yleisö tulee hyvälle fiilikselle, Suomalainen lupaa.

Tammisen letkautuksia. Maalivahtikaksikko muistaa vielä kirkkaasti Sportin historiallisen kauden 2008–09.

– Ensimmäinen mestaruus oli aivan maagista aikaa, kun pääsi kokemaan sen huuman hallissa, Rossi sanoo.

Kausi päättyi kuitenkin katkerasti, kun Ässät voitti kuudennen pelin Vaasassa jatkoajalla tuurimaalilla ja lopulta myös ratkaisevan seitsemännen ottelun.

– Siitä ei pääse yli, vaan tulee aina tavallaan paska fiilis, jonka kanssa on vain elettävä. Toisaalta tappiokin on hieno asia, kun se tuo tunteita niin paljon esiin, mutta olisi se ollut hienompi nousta, Suomalainen summaa.

Tarkkakorvainen kuulija saattaa löytää Ninetyfive50:n sanoituksista myös muita Tammisen legendaarisia letkautuksia.

– Ei se varmaan salaisuus ole, että jossain kohtaa oli joukkueen sisällä tuskaista, joten lähdimme purkamaan omia tuntojamme biisien sanoituksiin, Rossi paljastaa ja viittaa raskaaseen mestaruuden jälkeiseen kauteen.

Red Army paikalle. Ninetyfive50 sai alkunsa vuonna 2009, kun Rossi ja Suomalainen pelasivat molemmat Sportissa.

Bändi alkoi tehdä musiikkia uudelleen alkuvuonna 2014 ja sijoittui kolmanneksi valtakunnallisessa Emergenza-bändikilpailussa keväällä 2016. Kisaan osallistui lähes sata bändiä eri musiikkityyleistä.

– Kyllä se toi meille näkyvyyttä, sanoo finaalin parhaana kitaristina palkittu Suomalainen.

Bändissä soittavat Suomalaisen ja Rossin lisäksi Anssi Vilmi (kitara), Jukka Reinikainen (rummut) ja vaasalainen Aki Andrejeff (basso).

– Meillä on Vaasassa kotikenttäetu, ja yritimme saada sinne jo aiemmin keikkaa. Nyt tuli mahdollisuus päästä oikein metallifestareille, ja olemme tosi innoissamme tulossa, Rossi hehkuttaa.

Suomalainen ja Rossi toivovat näkevänsä keikalla paljon vaasalaisia kavereitaan.

– Jos Red Army pölähtäisi paikalle, se olisi siistiä, kaksikko sanoo.

Jaakko Jokela

>>>>>>> Stashed changes