Mestarit palaavat Kuparisaareen

Kevät 2009 on jäänyt monen vaasalaisen kiekkokannattajan mieleen. Sport pelasi tuolloin legendaarisen liigakarsintasarjan Porin Ässiä vastaan. Sarja eteni aina seitsemänteen otteluun.

Kuudennessa ottelussa Vaasan täpötäydessä Kuparisaaressa Sport oli sentin päässä liigapaikasta Samuli Kivimäen tykitettyä rimaan ottelun jatkoajalla.

– NHL:ssä on sanonta ”puck didn´t bounce our way” ja kuudes ottelu oli legendaarinen esimerkki siitä. Olimme pelillisesti sata nolla parempia, mutta kiekko ei pomppinut oikeaan suuntaan. Jos joku, niin se joukkue, yleisö ja yhteisö olisivat voiton ansainneet, joukkuetta valmentanut Juhani Tamminen sanoo.

Aikataulu uusiksi. Lauantaina Sportin 2008-09 Mestiksen mestaruuden voittanut joukkue hyppää kaukaloon. Vastaan asettuu Porin Ässien alumnijoukkue, jossa pelaavat muun muassa Veli-Pekka Ketola, Jari Korpisalo, Markku Tähtinen ja Marko Härkönen.

Sportia valmentaa Tamminen ja kentällä nähdään ainakin Paul Cabana, Kim Nabb, Tuomas Takala, Antti Uitto, Markus Jämsä, Lauri Kinos, Jussi Pernaa ja Tuomas Immonen.

– Vastasin saman tien Tomas Kurténille, että laitan kyseisen viikonlopun aikataulun uusiksi ja etsin vanhan kotkatakkini naftaliinista ja laitan sen tuulettumaan, Tamminen kertoo.

Porin valloitus. Tamminen valmensi Sportia neljänä kautena.

– Tiesin, mikä intohimo Vaasassa oli. Olin nähnyt sen, kun nostimme Kärpät liigaan ja nakkipaketit lentelivät niskaan. Totesin, että tämä on se miljöö, josta minä tykkään. Kun tulin Vaasaan, se oli jalkapallokaupunki. Kun lähdin pois, se oli jääkiekkokaupunki. Sitä pidän ehdottomasti kovimpana henkilökohtaisena suorituksenani, Tamminen sanoo.

Liigan pudotuspelit jäivät Sport-Ässät -karsintasarjan varjoon myös mediassa, kun Sport pisti Ässät tiukille ja vaasalaiset valloittivat Porin.

– Meillä oli paremmin treenattu ja valmistautunut joukkue. Halusin näyttää sen olevan mahdollista. Jos message ei mennyt kaikkien insinöörien päähän, olkoon se heidän ongelmansa.

Kotkasydän tallella. Tammisen mukaan eurooppalaisessa jääkiekossa on kolme elementtiä, jotka pitävät sarjan mielenkiintoisena. Mikä joukkue voittaa mestaruuden, mitkä joukkueet selviävät pudotuspeleihin sekä ketkä putoavat ja nousevat?

– Suomalaisilla on poikkeuksellinen kunnian- ja rehellisyydentunto, joten nämä sarjojen sulkemiset eivät sovi meidän mentaliteettiimme. Olen ollut unisten kiekkopäättäjien herätyskellona, että älkää nyt jumalauta sulkeko tätä sarjaa. Jos ne saatanan nuijat eivät tajua, pitäköön tunkkinsa, Tamminen lataa.

Sportin tilanteen ja tulevaisuuden Tamminen näkee valoisana.

– Olen aina painottanut jatkumon tärkeyttä urheiluorganisaatioissa. Sportissa on hieno tilanne, kun entisistä pelaajistani Markus Jämsä on urheilutoimenjohtajana ja A-P Pajuluoma päävalmentajana. Heillä on aito käsitys, mistä kotkasydän ja fiilis hallilla on tehty. Urheilu on kuitenkin ensisijaisesti tunnebisnestä, Tamminen alleviivaa.

Game 8 Sport Mestarit-Ässät Alumni Kuparisaaressa klo 17. Liigaottelu Sport-Ässät klo 18.30.

Jaakko Jokela

>>>>>>> Stashed changes