Uutiset

Merenkurkun Majatalon kynnys on matala, mutta katto korkea

Vanha aittarakennus kätkee sisäänsä neljä kolmen hengen huonetta sekä kaksi kahden hengen huonetta mukavuuksineen. Kaikkiin on saatavissa lisävuode. Kuvat: Sara Isosomppi
  • Vaasa

Merenkurkun Majatalo Björkön saarella 40 kilometrin päässä Vaasasta on herännyt uudelleen henkiin omistajansa Anne Jokelan käsissä.

Keskellä UNESCOn maailmanperintöaluetta sijaitseva kokonaisuus oli ollut pitkään myynnissä, kunnes Jokela perheineen osti entisen majatalon kodikseen. Talo oli kauttaaltaan riisuttu, ja töitä oli paljon.

– Jopa keittiö oli tyhjä! Ensimmäisinä kuukausina siellä ei ollut edes juoksevaa vettä, Jokela nauraa.

Muodonmuutos. Hyvin pian kävi kuitenkin selväksi, että Jokelan monipuolinen tausta voisi olla avain täysin uuteen alkuun myös ammatillisesti.

– Olen koulutukseltani kokki ja tarjoilija, joten emme suinkaan tehneet täysin sokeaa loikkaa tuntemattomaan.

Pala kerrallaan majatalo palasi juurilleen, ja Jokelan erilaiset taidot pääsivät käyttöön.

Päärakennuksen kaksi huonetta ja pihamökki remontoitiin yöpyjiä varten, aittarakennus kunnostettiin kuudeksi vierashuoneeksi ja keittiö sai suurtalouslaitteet. Ajan mittaan myös kaksi saunaa ja palju otettiin käyttöön.

– Pelkästään aittarakennuksessa voi yöpyä parikymmentä henkilöä.

Tänä kesänä yöpymiskapasiteettia kasvatetaan vielä kolmella pienemmällä mökillä.

Saaristolaisruokaa. Jokela pyrkii käyttämään majatalossa tarjottaviin ruokiin mahdollisimman paljon lähialueen tuottajien aineksia. Hän myös valmistaa kaikki annokset alusta alkaen itse.

– Käytän ainoastaan aitoja ainesosia, enkä osta mitään edes puoliksi valmiina, Jokela sanoo.

Ruoistaan majatalo saakin paljon positiivista palautetta ja varsinkin erityisruokavaliota noudattavilta erityiskiitosta.

– Tiedän, mitä annokset sisältävät, joten asiakas saa varmasti juuri sitä, mitä on tilannut.

Majatalon ravintolan ruokalista on monipuolinen, mutta juhlatilaisuuksia ja tapahtumia varten Jokela rakentaa menun asiakkaan toivomusten mukaisesti.

– Paikallinen kala ja Merenkurkun saariston ylämaankarjan pihvit ovat suosittuja vaihtoehtoja, Jokela kertoo.

Vierailijoita läheltä ja kaukaa. Erilaisten juhlijoiden, tyky- ja koulutusryhmien sekä viikonloppumatkailijoiden lisäksi Merenkurkun Majatalon ovat Jokelan mukaan löytäneet myös ulkomaalaiset lomailijat.

– Meillä käy paljon matkailijoita, jotka tulevat tänne juuri UNESCOn maailmanperintöalueen vuoksi.

Majatalolta kävelee Svedjehamniin noin varttitunnissa, ja ympäristöön on muutenkin helppo tutustua jalkaisin.

– Luonto ja meri houkuttelevat monia liikkumaan, mutta osa vain nauttii hiljaisuudesta majatalon pihapiirissä, Jokela kertoo.

Tarpeen mukaan lämpiävät myös sauna sekä palju, jotka ovat hyvinkin eksoottisia asioita ulkomaalaisille.

Merenkurkun Majatalo on avoinna ympäri vuoden, ja ravintolaan ovat aukioloaikoina tervetulleita muutkin kuin yöpyjät.

Sara Isosomppi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka