Merenkurkkuun kaavaillaan sähkökäyttöisiä lentokoneita

Merenkurkun neuvosto haluaa kartoittaa laajan sidosryhmäverkostonsa kanssa sähkökäyttöisten lentokoneiden mahdollisuuksia alueemme liikenteessä. Esiselvityshankkeen rahoitushakemus on jätetty hiljattain Botnia-Atlantican Interreg-ohjelmaan.

– Tarkastelussa ovat mukana muun muassa Vaasan, Kokkola-Pietarsaaren, Lyckselen ja Uumajan lentoasemat. Myös Seinäjoki on osoittanut hankkeeseen mielenkiintoa, iloitsee Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström.

Mukana etujoukossa

Lindström odottaa toiveikkaana myönteistä rahoituspäätöstä. Esiselvityksessä on tavoitteena selvittää alueellisten sähkökäyttöisten lentokoneiden kehitysvaikutuksia.

– Haluamme tarkastella, millaisia vaikutuksia sähkökäyttöiset lentokoneet tuovat mukanaan ja millä tavoin tätä kehitystä on ryhdyttävä tukemaan. Ala kehittyy nyt voimakkaasti ja haluamme olla siinä etujoukossa mukana, toteaa Lindström.

Lindström korostaa sujuvien liikenneyhteyksien merkitystä myös energiakeskittymän toimijoille. Sähkölentokoneet voivat mahdollistaa uusia alueellisia lentoreittejä ja luoda Merenkurkun alueen lentoasemille uusia kehitysmahdollisuuksia.

– On tärkeää, että erilaiset liikenneyhteydet ja -muodot ovat kunnossa. Alueellamme matkaetäisyydet olisivat otolliset sähkökäyttöisiä lentokoneita varten, mikä voisi oleellisesti vähentää alueen solmukohtien välistä matka-aikaa.

Tulevaisuuden suuntaviivat

Esiselvityshanketta seuraava varsinainen hakemus jätettäisiin suunnitelmien mukaan jo vuoden 2020 alussa. Lindström kaavailee Merenkurkun alueesta sähkökoneiden tulevaisuuden koealustaa.

– Merenkurkku kehittyy nyt suuresti, sillä monet alueen yritykset investoivat voimakkaasti. Merenkurkulle tärkeä laivahankekin etenee hienosti, Lindström sanoo.

Merkittävä uudistus on myös Merenkurkun neuvoston tuleva organisaatiomuutos.

– Toiveena on, että uusi toimintamuoto saadaan pystyyn ensi vuoden alussa. EAAY tulee olemaan entistä näkyvämpi ja tehokkaampi toimija ajamaan alueen asioita niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Raija Koivisto