Uutiset

Marttailu tekee hyvää muistille

Katja Kurunsaari-Lassila luennoi muistista lähes satapäiselle yleisölle maailman suurimmassa marttaillassa Vaasassa. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

Maailman suurin marttailta kokosi Vaasan seudun martat viime torstaina Palosaaren seurakuntakotiin. Koolla olivat Vaasan, Hietalahden, Ristinummen, Kyrönmaan ja Sepänkylän Martat sekä muutama ruotsinkielinen Marttayhdistys.

Toista kertaa järjestetyn valtakunnallisen tapahtuman teemana oli ”Nyt tehdään hyvää – ruokaa kestävään arkeen”.

– Vietimme yhdessä iltaa laulun, mielenkiintoisen luennon, kahvittelun ja seurustelun merkeissä. Jokainen yhdistys oli myös tehnyt tarjolle kasvispiirakan oman reseptin mukaan, kertoo Arja Salo Ristinummen Martoista.

Aivoille töitä

Marttaillan luennoitsijana toimi Vaasan seudun Muistiyhdistyksen koordinaattori Katja Kurunsaari-Lassila. Hän korostaa muistityössä itselle mielekästä tekemistä.

– Kun tekemisestä nauttii, se jo itsessään tuo hyvää mieltä, mikä on tärkeää muistille ja hyvinvoinnille.

Kurunsaari-Lassila jakoi yleisölle käytännön vinkkejä muistista ja sen vaalimisesta. Lähes satapäinen yleisö sai kuulla, miten muisti virkistyy.

– Erilaiset kotiaskareet ovat arkipäivän muistinhuoltoa. Ne vaativat paljon muistamista, sillä ruuanlaitossa on monta vaihetta, hän opastaa. Luento kosketti monin tavoin marttailun teemoja. Liikunta, käsityöt ja yhdessäolo sekä väittelytkin tekevät hyvää muistille, hän kertoo.

Muistoja ja maistiaisia

Ristinummen Marttojen kevät on täynnä toimintaa. Maaliskuun 26. ja 31. päivinä Kultanummen marttailloissa pidetään Niukkuudesta nautintoon -opintokerhon luennot.

– Kerhossa muutama marttamme esittelee 1900-1990-lukujen ravintoa ja aikakausien erityispiirteitä. Luvassa on muistoja, keskusteluja ja tietenkin maistiaisia, vinkkaa Salo.

Kevätkausi huipentuu perinteisiin Alkulan kevätmyyjäisiin 28. huhtikuuta poikkeuksellisesti iltatapahtumana. Kevään ajan Ristinummen martat ovat mukana myös parittomina sunnuntaina diakoniapiirin kirkkokahvituksissa Ristinummen kappelissa.

– Kirkkokahvit ovat monelle tärkeä tilaisuus, ja mukana on ollut mukavasti väkeä. Kahvikupin ääressä voi tavata tuttavia ja hetken hengähtää, kertoo Salo.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka