Martin Karlssonin valokuvissa ihminen ja luonto kohtaavat

Vaasan kaupunginkirjaston Teema-taidekäytävässä on tammikuun ajan nähtävillä ruotsalaisen Martin Karlssonin valokuvanäyttely Soul Tattoo part II.

Näyttely on jatkoa Ritzissä viime syyskuussa esillä olleelle Soul Tattoolle, joka nyt nähtävän näyttelyn tapaan käsitteli ihmisen ja luonnon välistä suhdetta.

Uusi näyttely koostuu kahdestakymmenestä värillisestä ja mustavalkoisesta valokuvateoksesta.

Taidetta yli rajojen. Karlsson on usean alan taiteilija, joka on kotoisin Ruotsista, mutta asunut Vaasassa viimeiset seitsemän vuotta. Karlsson aloitti luovan uransa musiikin parissa, josta matka jatkui useiden etappien kautta valokuvataiteen maailmaan.

Nyt meneillään olevan näyttelyn valokuvista suurin osa on kuvattu Pohjanmaalla ja Ruotsin puolella Ångermanlandissa, mutta mukaan mahtuu myös otoksia Prahasta.

Valokuvaamisen lisäksi Karlsson kirjoittaa runoja ja soittaa blues- ja folk-vaikutteista musiikkia yhtyeensä Freedom 35:n kanssa. Hän tekee niin ikään filmejä, joissa keskeinen rooli on samaan aikaan sekä elävällä kuvalla että musiikilla.

Soul Tattoo-näyttelyn edellisessä osassa pääpaino oli filmeissä, kun taas nyt näytteillä on yksinomaan valokuvia.

Luonto huomion keskipisteenä. Valokuvataiteilijana Karlsson keskittyy useiden eri projektien sijaan yhteen jatkuvaan teemaan, joka on luonto.

Maisemien lisäksi hän kuvaa ihmisiä erilaisissa luonnonympäristöissä. Kuviensa malleina hän käyttää usein vaasalaisia taideopetuksen oppilaita, joilla on näyttelemistaustaa.

– Työskentelen mielelläni mallien kanssa, jotka osaavat eläytyä ja toimia kuvissa, Karlsson sanoo.

Karlssonin kuville on tyypillistä niiden kerroksellisuus.

– Työskentelen yleensä useiden kuvakerrosten kanssa, tyypillisimmin kahden. Näyttelyn eräässä kuvassa on esimerkiksi yhdistetty kaksi kuvakerrosta, ja mallin kasvojen läpi kuultaa vuoren seinämä. Seinämää pitkin valuu vettä, ja näyttää kuin kuvassa oleva nainen itkisi. Kuvassa on symboliikkaa, Karlsson kertoo.

Valokuvien teko antaa ideoita ja opettaa taiteilijaa itseäänkin. Tietyistä kuvista tulee Karlssonille itselleen erityisen tärkeitä. Talvitematiikalla on niin ikään vaikutuksensa hänen valokuviensa syntyyn.

– Pohjoisen elementit, kuten pakkanen, ovat valtavan kauniita. Kuvistani löytyykin esimerkiksi pakkasen huurtamia ikkunoita.

Hanna Karpio