Uutiset

Malja sujuvalle puheelle

Toastmasterseissa opetellaan sujuviksi ja karismaattisiksi puheen pitäjiksi. Kurssilla oppii myös johtajuustaitoja. Kuva: Paula Kaskimaa
  • Vaasa

Lavakarismaa, apua puheiden pitämiseen ja johtajuustaitoja. Vaasa toastmasters on yksi Suomen 12 seurasta, jossa harjoitellaan vaikuttavien ja mielenkiintoisten puheiden pitämistä.

Englannin kielellä toimiva seura tapaa toisensa kerran kahdessa viikossa, joko kasvokkain tai virtuaalisesti.

Vaasalainen Ilkka-Matti Kattilakoski on ollut Vaasa toastmastersin jäsen jo neljä vuotta. Siinä ajassa 33-vuotiaalle on kertynyt lavakarismaa ja puheiden pitäminen tulee hänelle luonnostaan.

– Olen kuullut esimerkiksi karaokebaareissa, että osaan olla lavalla rennosti ja oma itseni.

Puhetyylit vaihtelevat

Kattilakosken mukaan karismaattiseksi esiintyjäksi ja inspiroivaksi puhujaksi oppii toiston avulla. Toasmastersissa ehtii yhden vuoden aikana pitämään kymmenen puhetta, joiden taso vaikeutuu aina vuoden mittaan.

– Ensimmäisellä kerralla pitää kertoa jotain itsestään. Sitten puheeseen lisätään kehonkieltä, seuraavalla kerralla äänenkäyttöä.

Jokaisella tapaamiskerralla muut ryhmän jäsenet antavat toisilleen suorituksesta palautetta.

Kun itsestä kertominen sujuu luontevasti, otetaan haasteeksi esimerkiksi myyntipuheen pitäminen. Kauden lopussa voi jo pitää 10 minuutin inspiroivan puheen, jossa aihe on vapaa.

Toastmastersien jäsenille jaetaan materiaalit, joiden pohjalta puheita pidetään. Jokaista tapaamiskertaa varten oma puhe valmistellaan hyvin etukäteen.

– Joskus saattaa toki olla haasteena, että pitää keksiä lyhyt puhe siinä hetkessä. Tapaamisissa parasta on se, että haasteet otetaan rohkeasti vastaan ja jokainen kantaa kortensa kekoon.

Inspiroiva johtajuus

Diplomi-insinööriksi opiskellut Kattilakoski haaveilee kouluttajan urasta. Hän uskoo, että siihen toastmastersista saadut taidot ovat omiaan.

– Haluan olla inspiroiva ja dynaaminen ihminen, jonka kalvosulkeisten aikana ihmiset innostuvat, eivätkä nuku. Itselläni tavoitteena on seuraavan 10 vuoden aikana olla innostava johtajatyyppi.

Kattilakosken mukaan ihmiset hakeutuvat seuraan monista eri syistä; jotkut haluavat apua esimerkiksi tohtoritutkinnon aikana pidettävien esitysten pitämiseen, jotkut saavat sujuvista puheista apua työelämään.

– Olen kuullut, että jotkut ovat saaneet tämän ansiosta jopa palkan korotuksia. Usein supliikit ihmiset pärjäävät työelämässä myös paremmin kuin sellaiset, joiden puheet sujuvat kankeasti, Kattilakoski kertoo.

Seuran tapaamisiin voi tutustua kuka hyvänsä. Kattilakoski kertoo, että kiinnostuneille annetaan linkki tapaamiseen. Jo ensimmäisellä tutustumiskerralla kannattaa kuitenkin varautua pienen puheen pitämiseen.

– Kaikki uudet jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita ja vieraaksi voi tulla kuka hyvänsä, joka on kiinnostunut itsensä kehittämisestä.

Toastmasters on maailmanlaajuinen organisaatio, jossa on yhteensä 364 000 jäsentä. Suomessa sillä on 234 jäsentä. Voittoa tavoittelematon organisaation perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1924.

Paula Kaskimaa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka