Maailmanperintöportin näyttelyn teemana meren tyrskyt ja kivet

Hokusai! Japanilainen kuuluisa kuvataiteilija tulee heti mieleen, kun näkee Tiina Lehtimäen tuoreimpia teoksia uudessa Arte Mare -galleriassa Raippaluodon Maailmanperintöportilla.

– Samaa minulle sanottiin Instagramissa, kun laitoin sinne teoksiani esille, Lehtimäki nauraa.

Lehtimäen meriaiheisissa teoksissa sekoittuvat akvarelli- ja mustetekniikat. Akvarellilla taiteilija on halunnut kuvata läpikuultavuutta, musteella syvyyttä.

Japanilaisesta mielleyhtymästä huolimatta Lehtimäki ei ole kuitenkaan tietoisesti lähtenyt liikkeelle Hokusain teoksista.

– Tein nämä teokset juuri tähän paikkaan ja tätä näyttelyä ajatellen.

Merta ja etenkin aaltoja kuvaavat teokset sopivatkin tilaan loistavasti.

– Minun mereni on aina myrskyinen. Ehkä se juontuu lapsuuteeni ja sen lukuisiin saaristomatkoihin. Muistan niistä parhaiten ne venematkat, jolloin meri myrskysi.

Paula Blåfield on näyttelyn toinen taiteilija. Hänen teoksissaan pääosassa ovat kivet. Taiteilijoiden valitsemat teemat sointuvat hyvin yhteen samassa näyttelyssä.

– Näin Tiinan meriteoksia ja sain niistä idean, että minäpä teen sitten kiviä, Blåfield sanoo.

Blåfield on asettanut näyttelytilaan keraamisia kiviä kerroksittain.

– Saaristossahan näkee paljon ihmisten rakentamia kivitorneja. Idea näyttelyn sommitteluun tuli sieltä.

Blåfieldin teoksissa on primitiiviselle taiteelle ominaista ajattomuutta. Tekniikaltaan ja muodoltaan ne eivät muistuta sitä, mitä taiteilijalta on yleensä totuttu näkemään.

– Näitä teoksia tehdessäni tutkin erityisesti erilaisia lasituksia. Etsin ja löysinkin uutta. Ensin ajattelin kuvata kiven sammalineen ja jäkälineen, mutta lopulta päädyinkin hyvin pelkistettyyn muotoon.

Kivi aiheena viittaa taiteilijan lapsuuteen aivan kuten meri Lehtimäen kohdalla.

– Minäkin vietin lapsuuteni kesät saaristossa. Kun oli kesän ajan kulkenut kivikoilla paljain jaloin, oli aina kummallista palata kaupunkiin ja tuntea asfaltti jalkojen alla, Blåfield muistelee.

Tiina Lehtimäen ja Paula Blåfieldin yhteisnäyttely on samalla uuden Maailmanperintöportin Arte Mare -gallerian avajaisnäyttely.

– Olemme hyvin otettuja, että saamme tällä tavoin olla osa uuden gallerian avaamista, Lehtimäki ja Blåfield iloitsevat.

Pia Timberg

>>>>>>> Stashed changes