Uutiset

Luovuus on avainsana nuorten innostamisessa

Maarit Mäkelä ja Hanna Hankaniemi esittelevät robottipalloja, jotka ovat ohjelmoitavissa tabletilla. Robottipallojen avulla nuoret pääsevät toteuttamaan esimerkiksi kuvataidetta. Kuva: Meiju Pykäri
  • Vaasa

LUMA-keskus Pohjanmaa on yksikkö, jonka tavoitteena on luovuuden ja käytännönläheisyyden keinoin innostaa lapsia ja nuoria opiskelemaan luonnontieteitä, matematiikkaa ja teknologiaa.

Luovuus avainasemassa

Toiminnan kannalta keskeisessä asemassa on Vaasan yliopiston Technobothnialla sijaitseva LUMA-luokka. Luokkaan kutsutaan vierailemaan koululaisia ja päiväkotiryhmiä.

Keskuksen tarjonnasta löytyy muun muassa lapsille suunnattu salapoliisikerho, tähdet ja avaruus -kerho sekä tulevan kevään ohjelmointikerhot.

LUMA-keskus Pohjanmaan koordinaattorin Maarit Mäkelän mukaan aktiviteettien tarkoitus on muodostaa lapsille ja nuorille mukavia tuntemuksia tiedettä kohtaan.

– Luovuus on meillä se ykkösjuttu. Tekeminen ei ole koulumaista luennointia, vaan lapset pääsevät itse kokeilemaan. Itse hoksaamisesta tulee onnistumisen elämyksiä, Mäkelä kertoo.

LUMA-keskus Pohjanmaan kouluttajan Hanna Hankaniemen mukaan he pyrkivät mukavalla ja monipuolisella tekemisellä madaltamaan rimaa näiden aineiden opiskeluun niidenkin nuorten kohdalla, jotka eivät koe olevansa niissä vahvimmillaan.

– Esimerkiksi matematiikkaa voidaan yhdistää kuvaamataitoon tai teatteriin, hän sanoo.

Päivitystä opettajien osaamiseen

Toinen keskuksen tavoitteista on peruskouluopettajien täydennyskoulutus. Hankaniemi on viime syksystä saakka kiertänyt Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata.

Hän on muun muassa auttanut peruskouluopettajia upottamaan opetussuunnitelmaan kuuluvaa ohjelmointia arkeen ja opetukseen.

– Tätä tehdään peliohjelmoinnin näkökulmasta, sillä lapset pelaavat paljon. Lapsiakin kiinnostaa, mitä pelin takaa löytyy.

Vaasan osalta hanke on vielä alkutekijöissään. Kunnolla se saatiin polkaistua käyntiin viime vuoden aikana, jolloin toiminnalla tavoitettiin lähes 800 lasta ja nuorta sekä noin 300 opettajaa.

Koska toiminta pyörii toistaiseksi kahden ihmisen voimin, on esimerkiksi kerhotoiminta keskittynyt enimmäkseen Vaasaan.

Mäkelä ja Hankaniemi toivovat, että ihmiset tulisivat myös kauempaa testaamaan keskuksen aktiviteetteja.

– Kahden naisen voimin emme millään pysty kattamaan koko aluetta, vaikka kovasti haluaisimmekin. Tarvitsemme maakunnista henkilöitä, esimerkiksi lisätienestiä kaipaavia opiskelijoita, jotka haluaisivat vetää näitä kerhoja tarjoamamme materiaalin pohjalta, Hankaniemi pohtii.

Meiju Pykäri

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka