Luovuus kukkii Stundarsin kesässä

– Maalaukseni ovat erilaisia, mutta sellaistahan elämäkin on. Muutosta tapahtuu jatkuvasti.

Vaasalainen kuvataiteilija Lena Sahlberg kuvaa osuvasti teoksiaan. Stundarsin kesänäyttelyssä Sahlbergilta on esillä teoksia, joista osa on hyvin abstrakteja ja toisissa puolestaan on esittäviä elementtejä sekä erityisesti kukkia.

– Olen kuvannut kukkia ja kukkimista kauan. Aihe on vuosien varrella saanut aina uusia muotoja.

Paitsi maalaaminen, myös värit ovat Sahlbergille hyvin tärkeitä.

– Maalaaminen on intohimoni. Teosteni värit ovat muuttuvia, ja niihin vaikuttavat esimerkiksi vuodenajat.

Näyttelyn toinen taiteilija, Synnöve Rabb, on hänkin kuvannut luontoa, tosin erilaisesta näkökulmasta. Läpinäkyvälle muovialustalle asetetut, pääasiassa erilaiset luonnonelementit kuvastuvat valokuvissa paikoin tunnistamattomiksi.

– Unohdamme usein, miten hienoja, kauniita ja toisaalta hauraitakin asioita meillä on koko ajan ympärillämme, Rabb sanoo.

Näyttelyä varten hän perehtyi tarkemmin Söderfjärdenin meteoriittialueeseen sekä Stundarsin ympäristöön.

– Kuvasin alueelta löytämiäni kasveja ja esineitä sekä yksittäisiä tapahtumia, kuten vesipisaroita ja niiden liikettä kohti toisiaan.

Valmistunut valokuvasarja muistuttaa mikroskoopin kautta nähtyä kuvaa, jossa pieniä yksityiskohtiakin katsotaan hyvin tarkasti.

Yhteisnäyttelyn kolmas tekijä on joukon nuorin, vaasalainen Malin Franzén. Hän on tuonut näyttelyyn sarjan metsää esittäviä piirroskollaaseja.

– Piirrosten metsät ovat oikeita, olemassa olevia paikkoja. Vaellan metsissä, otan valokuvia ja teen teoksen niiden pohjalta, Franzén kertoo.

Stundarsin kesänäyttelyn kollaasit kuvaavat pääosin Raippaluodon saaristolaismetsiä.

– Meillä on täällä paljon todella hienoja metsiä. Metsässä on aina hyvin rauhoittavaa olla.

Piirrosjälki ja paperinpalasista koostuneiden kollaasien herkkä, erittäin taitava sommittelu takaavat sen, että teoksista huokuu sama rauha ja levollisuus kuin metsässä olemisesta.

Stundarsin museoalueella on kesän ajan esillä myös vaasalaisen Syjuntan-yhdistyksen käsityönäyttely.

– Olemme koonneet näyttelyn Från får till tröja -projektistamme. Projektissa tutustuimme lampaanvillaan eri tavoilla. Kävimme muun muassa Ylistaron kehräämöllä. Olemme värjänneet lankoja itse sekä kokeilleet erilaisia tekniikoita, Malin Hendricksson kertoo.

Esillä on valokuvia villapuseroista ja muista tekstiileistä, joita yhdistyksen jäsenet projektin aikana tekivät.

– Osa tekstiilimalleista on valmiita, mutta toiset tekivät tekstiilit itse.

Stundarsin museoalueella on kesän ajan esillä myös halsualaisen kuvanveistäjä Seppo Kalliokosken teoksia. Käsityöläisjuhlien aikana 7. heinäkuuta kävijät voivat yhdessä kuvanveistäjän kanssa osallistua Törmäys-nimisen ympäristötaideteoksen tekemiseen.

Pia Timberg

>>>>>>> Stashed changes