Luontokoulu vahvistaa lasten luontosuhdetta

Kvarkens naturskola tarjoaa 3-13-vuotiaille kouluaineiden opetusta luonnonhelmassa. Opetus tapahtuu ulkona säällä kuin säällä.

– Miltä kuulostaisi, jos lapsesi voisi oppia historiaa merenrannalla tai matematiikan kertotaulua kannon nokalla istuen? Kvarkens naturskolan opettaja Maria Svens kysyy.

Luontokoulun tarkoitus on vahvistaa lasten luontosuhdetta.

– Opetusta annetaan esimerkiksi luonnontieteissä, Svens kertoo.

Osa identiteettiä

Svens pitää tärkeänä, että lapsille opetetaan luontosuhdetta jo varhaisessa iässä. Hän on tutkimusten kanssa samaa mieltä siitä, että lapset viettävät yhä vähemmän aikaa ulkona.

– Lapset harvemmin enää leikkivät ulkona, ja hyvin yleiset luontolajit ovat heille tuntemattomia. On tärkeää, että luentosuhdetta opetetaan jo lapsena, jos haluamme, että aikuiset ovat tulevaisuudessa enemmän ulkona.

Svensin mukaan luonto on vahva osa suomalaista identiteettiä. Hänen mielestään koulujen tulisi ottaa suurempi rooli lasten luontokasvatuksessa.

– Tähän mennessä saamamme palaute kouluilta on ollut hyvää. Olisi hyvä, että voisimme käydä pitämässä lapsille useampia tunteja, jotta opetukseen saataisiin jatkuvuutta, hän toteaa.

Rahoitusta haussa

Svens ja hänen kollegansa ovat Vaasassa sijaitsevan luontokoulun ainoat kokopäivätyössä olevat opettajat.

Luontokouluopetuksen kysyntä on Pohjanmaalla kuitenkin niin suurta, etteivät opettajat ehdi kaikkiin paikkoihin, joihin heitä toivotaan.

Tällä hetkellä Kvarkens naturskolan tarjoaa opetusta ainoastaan suomenruotsalaisille, sillä rahoitus tulee suomenruotsalaisilta tahoilta.

– Saamme jatkuvasti pyyntöjä, että opettaisimme suomenkielisisissä päiväkodeissa ja kouluissa. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Suomenkielisen luontokouluopettajan virkaan etsitään Svensin mukaan aktiivisesti rahoitusta.

– Jos jollain on siihen ideoita, otamme niitä mielellämme vastaan.

Kansallinen verkosto

Kvarkens naturskola kuuluu viidenkymmenen luonto- ja ympäristökoulun LYKE -verkostoon. Ne tarjoavat ympäristökasvatusta eri puolella Suomea.

Erot koulujen välillä ovat suuret, sillä kukin niistä toimii omalla tavallaan.

– Kvarkens naturskola tarjoaa Vaasan seudulla monipuolista opetusta. Kohderyhmämme vaihtelevat päiväkoti-ikäisten luonto-opetuksesta yliopiston opettajaopiskelijoihin, Svens sanoo.

Myös koulujen luontonäkökulmissa on eroja.

– Opetuksemme on laaja-alaista, koska olemme koulutukseltamme luokanopettajia. Lisäksi olemme erikoistuneita ympäristökasvatukseen ja luonnontieteisiin.

Paula Kaskimaa