Uutiset

Luminen tammikuu herätti keskustelua pulkkamäistä

Vankilanrannan ja kalasataman välissä oleva pulkkamäki on puhuttanut vaasalaisia, kun mäen alle asennettiin kiinteitä pyörätelineitä. Kuva: Emilia Kovanen
  • Vaasa

Vaasan pulkkamäet täyttyivät tammikuun aikana innokkaista laskijoista, kun pitkään odotettu lumikerros saapui vihdoin länsirannikolle.

Kaupungin alueella on seitsemän virallisiksi pulkkamäiksi luokiteltua mäkeä, joiden kunnossapidosta vastaa Vaasan kaupunki. Kaikki pulkkamäet ovat vapaassa käytössä niin kaupunkilaisille kuin vierailijoille.

Vaasan kaupungin kuntatekniikan viheraluepäällikkö Timo Jousmäki sanoo, että kaikki virallisiksi määritellyt pulkkamäet on valittu niiden käyttäjämäärän, sijainnin sekä mäen valaistuksen perusteella.

Virallisia pulkkamäkiä ovat asevelikylän Edvininpolun pulkkamäki, Gerbyn Rapatunturin pulkkamäki, Pukinjärven pulkkamäki, Ristinummen hiekkamonttujen pulkkamäki, Suvilahden Appelsiinimäen pulkkamäki, Vanhan Vaasan raunioiden pulkkamäki ja Öjbergetin pulkkamäki.

– Suosituin pulkkamäki on aina ollut raunioiden mäki, sieltä voi kaikki laskea ikä- tai taitotasosta riippumatta. Kyseessä on leppoisa paikka, missä auton saa lähelle ja valaistus on hyvä. Raunioilta löytyy nykyään myös talvikäyttöön rakennettu grillipaikka, mitä voi käyttää, jos vain omat klapit tuo mukanaan, Jousmäki kertoo.

Tänä vuonna suosituin mäki on ollut Gerbyssä sijaitseva Rapatunturin mäki. Paikan päällä on kaksi mäkeä sekä hiihtoladut ja grillipaikka.

Missä keskustan mäki?

Pulkkakelien saavuttua vaasalaisia on puhuttanut vankilanrannan ja kalasataman välissä olevan pulkkamäen kohtalo, kun mäen alle asennettiin hiljattain kiinteitä pyörätelineitä.

– Tiedän kyseisen mäen ja tiedän, että se on hyvinkin suosittu pulkkamäki. Kyseisestä mäestä on laskettu noin 50 vuoden ajan, ja se on tällä hetkellä ainoa keskustassa sijaitseva pulkkamäki. Emme kuitenkaan ottaneet sitä mukaan viralliseksi pulkkamäeksi, sillä paikka on hyvin vaarallinen laskemiseen, Jousmäki sanoo.

Mäki on ollut erityisesti keskustassa asuvien lapsiperheiden, sekä myös opiskelijariehojen suosituin pulkanlaskumäki.

– Pulkkamäki laskee suoraan yhdelle suosituimmista lenkki- ja pyöräilypoluista, mistä menee myös huoltoajoliikenne ravintoloihin. Lisäksi siellä oli jo ennen pyörätelineitä roskiksia, sähköjohtokeskus, kiinteitä penkkejä ja katuvaloja, Jousmäki perustelee.

– Mäen lasku ohjautuu suoraan noihin esteisiin sekä mereen. Viime vuonna meille tuli jo tietoon vaaratilanteita sieltä, joten emme halua ottaa riskiä sen suhteen että jotakuta sattuu, joten emme halunneet ottaa mäkeä mukaan viralliseen listaan, hän jatkaa.

Jousmäen mukaan Vaasan kaupungin kuntatekniikan kadunsuunnitteluyksikkö on myös virallisesti saneerannut Kalarannan alueen ehostuksia varten. Kyseinen suunnitelma on hyväksytty ja sen pohjalta mäen alle rakennettiin pyörätelineet.

Jousmäki on kuitenkin toiveikkaana sen suhteen, että lähitulevaisuudessa keskustaan saataisiin rakennettua uusi ja turvallisempi mäki pulkanlaskijoille.

– Olen ehdottanut, että Laivapuistoon rakennettaisiin pulkkamäki. Se olisi silloin jo aika lähellä ja puistoa saataisiin paremmin ympärivuotiseen käyttöön, Jousmäki sanoo.

Turvallisuus on tärkeintä

Jousmäki korostaa, että tärkeintä pulkkamäissä heille on luoda turvalliset laskupaikat.

– Kunnostamme ja teemme näitä virallisia mäkiä omalta osaltamme turvallisemmiksi. Olemme esimerkiksi tehneet Appelsiinimäelle reunavallit, ettei pulkka mene mihin sattuu ja sitä kautta pääsee myös kävelemään takaisin ylös, ettei jää muiden laskijoiden alle. Raunioilta poistimme tolppia ja otimme hyppyrit pois, Jousmäki luettelee.

Hänen mukaansa ongelmallisinta on pulkalla laskeminen epävirallisesta paikasta, missä turvallisuutta ei enää voida taata. Esimerkiksi Gerbyn Rapatunturilla on laskettu kuntoportaiden vierestä, joka ei ole virallinen laskupaikka.

Jousmäki haluaa muistuttaa, vanhemmilla ja huoltajilla on vastuu lapsesta hänen laskiessaan.

– Pukinjärvelle olemme tekemässä vastamäkeä, joka hidastaa ja ohjaa laskijan poispäin lammesta, kun laskee viralliseksi merkittyä mäkeä. Jos kuitenkin laskee omia reittejä hieman syrjemmästä, emme voi enää taata, että mäki olisi turvallinen, Jousmäki toteaa.

– Viralliset mäet kuitenkin huollamme ja pidämme ne turvallisina jokaista laskijaa ajatellen, hän lisää.

Vaasan kaupungin nettisivuilta löytyy listaus pulkkamäistä sekä niiden sijainnista, ikäsuosituksista, valaistuksesta ja ajoneuvojen parkkeeraus- sekä grillausmahdollisuuksista. Sivuilta löytyy myös ohjeet turvalliseen pulkanlaskuun.

Emilia Kovanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka