Loretta Problem aktivoituu

Vaasalainen kelttipunk-yhtye Loretta Problem on tänä syksynä kiireisempi kuin pitkiin aikoihin. Yhtye julkaisee uuden singlen musiikkivideoineen 30. elokuuta ja loppuvuoden aikana tapahtuu muutakin.

Loretta Problem ehti ennen vuonna 1997 tapahtunutta hajoamistaan muun muassa sijoittua rockin SM-kisoissa vuonna 1994 toiseksi, julkaista albumin sekä saada nimeä esiintyjänä. Sittemmin yhtye on ollut ”virransäästötilassa” parisenkymmentä vuotta yhtä single-julkaisua, musiikkivideota ja satunnaisia keikkoja lukuun ottamatta.

Nyt uuden aktivoitumisen aikaan yhtyeen kokoonpanoon kuuluvat Maya Liittokivi (laulu), Kyösti Järvelä (viulu), Juha Saunala (basso), Pasi Helin (rummut), Hannu Viinamäki (kitara, mandoliini, banjo) ja aina ehtiessään Jari Helin (kitara).

Humalaisia unelmia

Uudella singlellä The Waltz of my Drunken Dream ovat bändin lisäksi soittamassa Petri Judin (tinapilli), Lauri Kotamäki (haitari) ja Juha Lagström laulaa siinä yhtyeen historian ensimmäisenä feattaajana eli antaa panoksensa kappaleelle.

Kappale kertoo väkijuomalla sisuskalujaan marinoineesta miehestä, joka katkeruutta onnistuneesti vältellen käy baarissa läpi eron jälkeisiä tuntojaan. Musiikillisesti kappale kumartaa irlantilaisen kansanmusiikin suuntaan aiempaa tuotantoa enemmän.

– Miesääni sopii tähän kappaleeseen ja oli helppo kysyä vanhaa ystävää mukaan, kappaleen säveltänyt ja sanoittanut sekä sovitukseen koko bändin panoksen saanut Viinamäki kertoo.

Kappaleessa laulava Lagström lienee paikallisille parhaiten tuttu vuosistaan Vaasan kaupunginteatterissa ja Elonkerjuun solistina.

– Kumpikin kulkee mukana. Kiersimme aiemmin kesällä pohjoisessa Projektori-ryhmän kanssa Paasilinnan Jäniksen vuotta näytellen ja nyt mies musisoi kitaransa kanssa. Sattumoisin olen juuri näihin samoihin aikoihin julkaisemassa ensimmäistä varsinaisesti omaa singleäni. Loretan tekemisiä olen seuraillut ja tähän projektiin oli mukava hypätä mukaan, Lagström taustoittaa.

Tunnelman taltiointia

Kappaleen musiikkivideo kuvattiin vaasalaisessa kellariravintolassa. Kuvaaja Lasse Känsäkangas taltioi, kuinka baaritiskin läheisyydessä käsiteltiin elettyä elämää ja nähtiin erilaisia sivujuonteita.

– Meillä oli hatara käsikirjoitus, johon sai heitellä omia ideoitaan. Valmisteluissa haastavinta oli löytää sopiva kuvauspäivä, sillä kaikki eivät asu samalla seudulla ja aikuisilla ihmisillä on menonsa sekä vastuunsa, Viinamäki toteaa.

Päähenkilöä esittävän Lagströmin lisäksi videolla nähdään muitakin. Yhtyeen parin jäsenen lisäksi sivurooleissa esiintyvät J-P Roth, burkeskitaitelija Tanja Karppi, Janna Saunala sekä Matti Vahtera. Tekemisessä vaikutti olevan sopivan toimiva ote, sillä dramaattisen juomankaatokohtauksen purkitus nosti pintaan onnistumisen riemun ja pienet mokat puolestaan laukaisivat naurunremakan.

Eikä tässä kaikki

Uusi materiaali nostattaa kysymyksiä jatkosta ja yhtyeen fanit saavat ilouutisia.

– Vielä tämän vuoden aikana on tulossa lisää uutta materiaalia ja lähdemme myös keikoille. Aikataulut ovat niiden suhteen vielä vähän auki. Nyt keskitymme hiomaan keikkakuntoamme, Viinamäki paljastaa.

Miika Huhta