Liverpool-kannattajat tapasivat Vaasassa

Englantilaisen jalkapalloseura Liverpool FC:n kannattajia kokoontui lauantaina Vaasaan valtakunnallisen kannattajayhdistyksen syystapaamiseen.

Kannattajayhdistys kertoo verkkosivuillaan, että heidän tarkoituksenaan on tukea aatteellisesti englantilaisen Liverpool FC – jalkapallojoukkueen toimintaa sekä edistää kyseisen joukkueen kannatusaatteen leviämistä Suomessa.

– Yhdistyksellä on jäseniä vajaat 700 ja Facebookin OLSC Finland-ryhmään on liittynyt reilut 2 000 käyttäjää, kannattajayhdistyksen sihteeri Jani Arponen kertoo.

Aktiivinen Vaasa

Valtakunnallisen yhdistyksen lisäksi Liverpoolilla on paikallisia kannattajaryhmiä ja Vaasassa on yksi suhteellisesti suurimmista.

– Vaasan epävirallisen ryhmän jäsenmäärä lähestyy kolmeasataa ja kokoonnumme aika ajoin. Pari kertaa vuodessa Vaasasta lähtee 20-30 hengen porukka Englantiin Liverpoolin ottelua katsomaan, vaasalainen Jouni Lilja taustoittaa.

OLSC Finlandin toimintaan kuuluvat esimerkiksi erilaiset tapaamiset.

– Sääntömääräisen vuosikokouksen lisäksi vuosittain järjestetään kevät- ja syystapaamiset sekä tammikuiset afterjoulut. Ne yhdistävät suomalaisia Liverpool-kannattajia ja voimme viettää aikaa yhdessä. Pyrimme myös auttamaan jäseniämme ottelulippujen hankinnassa, sillä ne ovat usein kiven alla, Arponen sanoo.

Toinen kerta

Kannattajayhdistys kokoontui nyt toista kertaa Vaasassa.

– Keilailun jälkeen menemme syömään ja sen jälkeen katsomme paikallisessa urheilubaarissa Liverpoolin ottelun. Iltaan kuuluu myös saunomista, tietovisaa ja vapaata yhdessäoloa, syystapaamisen järjestämiseen osallistunut Adam Valkeinen kertoo.

Pelipaidat ovat punaisesta langasta ja kannattajatoiminnan punaisen langan muodostavat yhdessäolo ja yhteisöllisyys.

– You’ll never walk alone, kuten seuran tunnuskappaleessa lauletaan, Lilja toteaa.

Monet reitit

Tietyn jalkapalloseuran kannattajaksi voi päätyä monia reittejä.

– Englannin liigan seuraamiseni alkoi vuosikymmeniä sitten. Otteluita näytettiin lauantaisin viideltä. Jotenkin Liverpool FC tuntui omalta eikä menestyksestäkään ollut nuoren pojan silmissä haittaa, Lilja kertoo.

TV-näkyvyydellä on merkitystä.

– Liverpoolin matseja näki useammin kuin monien muiden joukkueiden ja se varmaankin on vaikuttanut monen kohdalla. Yleisellä tasolla voisi kuitenkin todeta, että kannatettavat seurat valikoituvat mitä erilaisimmin tavoin ja usein lopulliselta valinnalta uupuu järkevä selitys, Arponen pohdiskelee.

Kannatettavan seuran voi saada perintönä tai joskus voi käydä toisinkin.

– Isäni kannatti Tottenhamia ja olin sitten kiusallani Liverpoolin puolella. Siitä se kohdallani lähti, Valkeinen naurahtaa.

Miika Huhta