Legenda jo pelatessaan

Sportin numero 13 raastaa, taistelee, taklaa, blokkaa vetoja, ajaa röyhkeästi maalille, hämmentää ja hankkii vastustajalle jäähyjä. Erik Riska on pelaaja, jonka arvoa ei mitata pistetilastoissa.

– Kyllähän se harmittaa, että nyt ei yleisöä katsomoon pääse, sillä yleisö vaikuttaa tunnelmaan todella paljon. Se tilanne täytyy vaan hyväksyä, Riska sanoo.

Kapteeni Riska taistelee kentällä ja luo joukkueessa ympärilleen positiivista ilmapiiriä sekä viljelee huumoria. Samassa joukkueessa vastaavassa roolissa ahertaa myös isoveli Filip.

– Olen tällä kaudella tehnyt viisi maalia. Olisihan se ollut kiva, että niitä maaleja olisi juhlinut joku muukin kuin vain minä ja oma veljeni, Riska naurahtaa.

Esikuvana Uitto

Jotain 31-vuotiaan Riskan arvostuksesta joukkueen sisällä kertoo se, että hän on Sportin seitsemästä liigakaudesta ollut kapteenina viitenä kautena ja varakapteenina yhden kauden ajan.

– Antti Uitto on oma esikuvani ja hänessä paistoi sporttilaisuus. Hän vaati muilta sellaisia asioita, joita myös itse teki ja hänelle kaikessa tekemisessä joukkue oli aina etusijalla, Riska kehuu.

Riska pelasi Uiton kanssa useamman kauden Mestistä Sport-paidassa ja oli kahtena kautena Uiton varakapteenina.

– Olemme samanlaisia pelaajia, emmekä kovin usein loista pistetilastoissa. Yritän matkia Antilta niitä tekoja, jotka ovat arvokkaita joukkueelle, mutta eivät suoraan näy tilastoissa.

530 ottelua

Erik Riska ohitti 20. maaliskuuta pelatussa HPK-ottelussa Mikael Hällbackin Sportin edustusjoukkueessa pelattujen runkosarjaotteluiden määrässä. Riskalla otteluita on nyt kasassa 530.

– Se on hieno asia ja olen erittäin ylpeä, että olen saanut näin kauan olla mukana ja ansainnut pelipaikan. Kun tulin katsomaan ensimmäisiä Sportin pelejä, en olisi uskonut, että nousen vielä joku päivä tämän tilaston kärkeen.

Hallbäck on vielä edellä ottelumäärässä, johon lasketaan mukaan myös pudotuspelit. Jos Riska pysyy terveenä ja pelaavassa kokoonpanossa, nousee hän ensi kauden aikana ykköseksi myös tässä tilastossa.

– Tuossa listassa on hienoja ihmisiä ja erittäin kovia kiekkomiehiä. On suuri kunnia olla siinä mukana, Riska sanoo.

Omissa käsissä

Sportin joukkueen jäsenellä todettiin pari viikkoa sitten koronatartunta, joten koko joukkue joutui kahden viikon karanteeniin ja neljä ottelua peruttiin.

Saman kohtalon koki moni muukin liigaseura, joten runkosarjan sijoitukset määräytyvät pistekeskiarvon perusteella. Sport on sijalla kymmenen ja matkalla pudotuspeleihin, mutta erittäin kovassa vireessä oleva Hämeenlinnan Pallokerho hengittää niskaan.

Sportilla ohjelmassa on vielä tiistaina pelatun Ilves-ottelun lisäksi kolme ottelua. Torstaina Sport kohtaa Kärpät Oulussa, lauantaina KalPan kotona ja tiistaina Helsingin IFK:n vieraskaukalossa.

– Emme voi muiden peleihin vaikuttaa, joten keskitymme hoitamaan omat ottelumme, Riska sanoo.

Jaakko Jokela