Lasse ja Maja ratkovat rikoksia Vallebyssä

Wasa Teaterin kevätkaudella ratkotaan kesäisiä arvoituksia. Smedsby UF:n lavalle nousee suosittu etsiväduo hauskassa ja jännittävässä koko perheen näytelmässä LasseMajas detektivbyrå, sommarmysterierna (Lasse-Maijan etsivätoimisto, arvoitusten kesä).

Näytelmä perustuu Martin Widmarkin lastenkirjasarjaan, josta on sovitettu myös näytelmiä, elokuvia sekä tietokone- ja mobiilipelejä. Elokuvista viimeisin, Det första mysteriet (Ensimmäinen arvoitus) toi vuonna 2018 suositun dekkarisarjan ensimmäistä kertaa valkokankaille suomeksi puhuttuna.

Ryöstöjä ja varkauksia

Näytelmän käsikirjoitus perustuu kirjoihin Kahvilan arvoitus, Sirkuksen arvoitus ja Muumion arvoitus. Niiden rakenne ja tyyli muistuttavat arvoitusdekkaria: lopussa Lasse ja Maja selittävät, miten rikos tapahtui ja miten he päätyivät oikeaan ratkaisuun.

Näytelmän alussa Vallebyssä vuonna 2019 on hiljaista. Ystävysten Lassen ja Majan kesäloma on juuri alkanut, eikä LasseMajan etsivätoimistossa tapahdu mitään. Kunnes äkkiä puhelin soi.

Poliisi ilmoittaa, että Vallebyn kahvilassa on tapahtunut jälleen uusi ryöstö. Ja sirkuksessakin hiippailee taskuvaras. Neuvokkaiden etsivien apu on nyt tarpeen. Lasse ja Maja pistävät töpinäksi, mutta eri puolilla kaupunkia ehtii kadota niin tauluja, lompakoita kuin puhelimiakin ennen kuin kaikki lopulta selviää, ja syylliset saadaan kiinni.

Kekseliäät ystävykset

LasseMaja -kirjat ovat erityisesti ala-asteikäisten suosiossa.

– Arvoitukset kiehtovat lapsia, näytelmän ohjaaja Agneta Lindroos valottaa produktion valintaa.

– On jännittävää seurata, miten Lasse ja Maja päätyvät ratkaisuihin. Tarinat ovat jännittäviä, hauskoja ja helposti lähestyttäviä, hän jatkaa.

Lindroosin mielestä LasseMaja -tarinoissa on hienoa juuri se, että ne nostavat esiin kekseliäitä, mielikuvitusrikkaita ja rohkeita lapsia, joilla on palava halu ratkaista rikoksia.

– Poliisimestari luottaa lasten kykyihin, eikä hän pärjäisi ilman heitä. Toivonkin, että esitys innostaa lapsia käyttämään mielikuvitustaan, tutkimaan maailmaa ja kehittämään omia ideoita ja uskomaan itseensä, Lassen ja Majan tavoin, Lindroos sanoo.

Hänen mukaansa päähenkilöt symboloivat myös hienolla tavalla ystävyyden tärkeyttä, erilaisuudesta huolimatta.

Leikkisä ja jännittävä

Näytelmän tunnelma on leikkisä, jännittävä ja myös hieman pelottava.

– Arvoitukset ja niiden taustalla olevat rikokset ovat erilaisia. Myös tunnelma vaihtelee, välillä esillä on enemmän pelottavuus ja välillä leikkimielisyys.

Esitys myös vilisee hauskoja, persoonallisia ja epäilyttäviä henkilöhahmoja, jotka kulkevat omia polkujaan. Jokainen heistä voi olla epäilty tai vaikuttaa jollakin tavoin epäilyttävältä.

Kymmenen näyttelijää saavat vaihtaa tiuhaan rooliasua, sillä useimmilla heistä on monta roolia.

– Asut ovat kuin haalareita, jotka on helppo pukea ja riisua, puvustaja Marcus Olson kertoo.

Håkan Bäckin dramatisoiman näytelmän päärooleissa nähdään Jakob Johansson Lassena ja Susanne Marins Majana.

Näytelmän ensi-ilta on 1.3. Ohjelmistossa se pysyy 10.5. asti. Esityspaikka on Smedsbyn UF.

Satu Grönroos