Lampaat palasivat Vanhaan Vaasaan

Viisi lammasta on käyskennellyt Vanhan Vaasan raunioiden vastapäisellä niityllä viikon verran. Ne aloittivat kesätyöt toukokuun puolessavälissä ja jatkavat maisemanhoitoa syksyyn asti.

Vaasan kaupungin viheralueyksikkö hankki lampaita maisemanhoitotöihin ensimmäistä kertaa viime keväänä. Kokeilu toimi viheraluehortonomi Leila Roinisen mukaan niin hyvin, että niitä päätettiin ottaa tänäkin vuonna.

– Ne tottuivat työntekijöihimme nopeasti, juoksivat aina tervehtimään, kun siellä käytiin. Hyvin ne näyttivät viihtyvän kaikin puolin, ei liikenne eivätkä ihmiset niitä häirinneet, hän toteaa.

Hyviä maisemoitsijoita

Yksi viime kesän lampaista tuli talven aikana tiineeksi, ja on jäänyt hoitamaan karitsaansa. Sitä tuuraamaan on ”palkattu” valkoinen lammas, jolla on tummia pilkkuja päässään. Muutoin kesätyöntekijät ovat samoja kuin viime vuonna.

– Ne tunnistivat heti meidän porukan ja tulivat taas iloisina tervehtimään, Roininen nauraa.

Lampaat laiduntavat Läntisen pitkänkadun ja Torikadun välissä olevalla niityllä. Ekologiset ja hellävaraiset maisemanhoitajat sopivat Roinisen mukaan hyvin alueelle, joka on kulttuurihistoriallisesti ja arkeologisesti arvokas.

– Niistä oli oikeasti hyötyä maisemoinnissa. Me pidimme aitauksen ulkopuolen siistinä ja ne hoitelivat sisäpuolen, hän heittää.

Lampaiden luona käydään päivittäin katsomassa, että kaikki on hyvin. Roinisen mukaan niiden omistaja on antanut viheralueyksikölle tarkkailulistan, johon kaikki työntekijät ovat tutustuneet.

– Me seuraamme tiettyjä asioita niiden terveydestä, kuten tarkistamme silmät ja etteivät ne onnu. Lampaat ovat laumaeläimiä ja jos jollakin on jokin vaiva, se helposti eristäytyy muista. Siitä ainakin heti huomaa, jos jokin on vialla. Normaalisti ne pysyttelevät tiiviisti yhdessä.

Ei saa ruokkia

Roinisen mukaan lampaita saa käydä katsomassa, kunhan muistaa niiden olevan töissä ja antaa niille työrauhan. Alueella on kameravalvonta.

– Autot pitää pysäköidä grillin takana olevalle parkkipaikalle eikä teiden varsille, jotta liikenne ei alueella häiriinny. Lammasaitauksen lähellä tulee liikkua rauhallisesti ja aitaukseen ei saa mennä.

Roininen muistuttaa, että niittyä ympäröi sähköaita. Lampaita ei myöskään saa syöttää. Kaupungin työntekijät pitävät huolen niiden ruokinnasta.

– Syötävä niillä riittää niityllä ja vettä viemme niille päivittäin.

Toimintaohjeet löytyvät myös laitumella olevista infokylteistä. Viheralueyksikkö otti Roinisen mukaan lampaat ilolla vastaan.

– Lampaita tuli viime vuonna ikävä, kun ne palasivat syksyllä takaisin lammastilalleen. Toivottavasti niitä voitaisiin ottaa jossain vaiheessa kesätöihin muillekin alueille, Roininen haaveilee.

Katja Lahti