Uutiset

Lakko uhkaa Vanhan Vaasan koululla

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Lillqvist ja aktiivivanhempi Markku Varsanpää ovat tyytymättömiä Vanhan Vaasan koulun sisäilmaongelmien tutkintaan. Kuva: Janette Litmanen
  • Vaasa

Vanhan Vaasan koulun vanhempainyhdistys on antanut lakkovaroituksen Vaasan kaupungille.

Syynä ovat koulun sisäilmaongelmat, joita selvittämään vanhempainyhdistys haluaa ulkopuolisen ja pätevän asiantuntijan. Jos tämä ei toteudu, oppilaat osallistuvat koululakkoon 26. toukokuuta.

– Koulun ongelmasiipi on tutkittava perusteellisesti rakenteita myöten. Tähän mennessä talotoimi on tutkinut vain sisäilmaa ja ottanut pintanäytteitä sekä tutkinut osittain yhden luokkahuoneen rakenteita, toteaa aktiivivanhempi Markku Varsanpää.

Varsanpää työskentelee rakennusinsinöörinä. Hänen mukaansa koululla tehdyt sisäilmatutkimukset ovat olleet kokonaisuudessaan vain pintapuolisia.

Sisäilmaongelmia luokassa. Vanhan Vaasan koulun Kustaa III:n polun puoleisessa siipiosassa on jo pitkään taisteltu sisäilmaongelmien kanssa. Siivessä tehtiin remontti vuonna 2011, jolloin uusittiin muun muassa ikkunat, ikkunapellit ja osa ulkoseinän rakenteista.

Ongelmat jatkuivat kuitenkin vuonna 2015. Silloin ilmanvaihtokoneessa huomattiin häiriöitä, jotka heikensivät sisäilmaa. Vika korjattiin, mutta sairastelu jatkui yhdessä siipiosan luokista.

Sen jälkeen sisäilmaongelmien aiheuttajaa etsittiin yhden luokkahuoneen ulkoseinästä. Pohjalainen uutisoi 20. marraskuuta 2016, että kyseisessä luokkahuoneessa opettaja oli sairastellut jo pidempään, ja hän epäili sairastelun johtuvan työtilan sisäilmasta. Luokan rakenteita avattiin, eikä luokka ole tällä hetkellä opetuskäytössä.

– Samassa luokassa on sairastellut jo kaksi opettajaa ja luokkaa. Se ei voi olla sattumaa, toteaa vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Lillqvist.

Vanhempia syyteltiin. Vanhempainyhdistyksen mukaan kaupungin tiedottaminen on ollut riittämätöntä, ja sisäilmakyselyn tekoa on viivytelty.

– Avoin tiedotustilaisuus järjestettiin, mutta annettiin ymmärtää, että se koskee vain ja ainoastaan tätä yhtä luokkaa.

Lillqvistin mukaan syyttävä sormi kohdistui tilaisuudessa vanhempiin.

– Siellä käskettiin katsomaan kotoa, mitä sieltä löytyy.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan mukaan useat vanhemmat eivät vieläkään tiedä koulun sisäilmaongelmista.

– Lasten oireita ei aluksi dokumentoitu, ja oireita on siis voinut olla useammalla lapsella kuin mistä tiedämme.

Tarjosivat homekoiraa. Vanhempainyhdistys on tarjoutunut maksamaan homekoiran tutkimaan oireita aiheuttaneen luokkahuoneen. Samaa keinoa käytettiin koulussa jo vuonna 2011.

– Tarjouksemme on kuitenkin evätty, Lillqvist kertoo.

Lukuvuoden aikana vanhempainyhdistys on ollut yhteydessä koulun rehtoriin, terveystarkastajaan, Talotoimen kunnossapitopäällikkö Timo Kinnariin sekä teknisen toimen johtajaan Markku Järvelään.

– Ilmeisesti sairastuneita ja oireilevia lapsia ei ole tarpeeksi. Me emme kuitenkaan halua, että heitä tulee yhtään lisää.

Vanhemmat kannattavat lakkoa. Vanhempainyhdistys tiedottaa lakosta Facebook-ryhmässään ja toimittaa oppilaille tiedotteen lakosta. Vanhempainyhdistyksen mukaan vanhemmat ovat jo lakon puolella.

– Asia pitäisi saada päätökseen. Samanlaista ongelmaa ei voi tulla uudestaan muutaman vuoden välein, Varsanpää toteaa.

Sekä Varsanpään että Lillqvistin lapset ovat opiskelleet luokassa, joka on aiheuttanut oireita lapsille ja opettajille.

– Tilanne on pelottava. Mitä tapahtuu, kun uusi lukuvuosi alkaa ja luokassa on taas uusi joukko oppilaita? Lillqvist pohtii.

Vanhempainyhdistyksen mukaan lakko perutaan vain, jos ulkopuolinen ja pätevä asiantuntija saadaan tutkimaan koulun siipiosan rakenteita.

– Pahoin pelkään, että lakossa ollaan. Luotto kaupungin virkamiehiin on mennyt. Jää vain sellainen tunne, että asioita korjataan pintapuolisesti, ja sitten jatketaan matkaa.

Janette Litmanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka