Laihialaisen pojan seinää koristaa ansaittu aarre

Laihialainen Matias Latvala, 13, pitelee käsissään tasavallan presidentin myöntämää hengenpelastusmitalia. Se tuo hänelle elävästi mieleen reilu vuoden takaiset tapahtumat, jolloin hän pelasti 5-vuotiaan tytön hukkumiselta.

Lokakuun alussa järjestetyssä mitalinjakotilaisuudessa sankari sanoo jännittäneensä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Jännitin lähinnä radiohaastattelua. Pelkäsin, että jäädyn enkä osaa kertoa tapahtumista mitään. Hyvin se kai lopulta meni, hän toteaa.

Latvala kuvailee tilaisuutta elämänsä juhlallisimmaksi tapahtumaksi.

– Ostimme sitä varten uudet vaatteetkin, mutta kotona ne osoittautuivat liian isoiksi. Lopulta menin juhlaan vanhoissa vaatteissani, hän naurahtaa.

Harvinainen puhelu. Keväällä 2018 Latvala sai harvinaisen puhelun. Poika kertoo luulleensa sitä aluksi pilapuheluksi. Hän ihmetteli, miksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt hänelle hengenpelastusmitalin.

– Tajusin, mistä on kyse vasta, kun miesääni mainitsi minun pelastaneen tytön hengen. Ei tunnustus ole elämääni miksikään muuttanut, mutta totta kai se tuntuu mahtavalta, Latvala hymyilee.

Mitalia hänelle olivat anoneet veteen tippuneen tytön vanhemmat.

– Matiaksen 90-vuotias isomumma uhkasi soittaa suoraan presidentille, jos mitalia ei myönnetä. Hänelle oli kunnia-asia olla läsnä mitalijuhlassakin, äiti Mari Latvala kertoo.

Hyppäsi tytön perään. Kaikki alkoi elokuussa 2017, kun Latvala oli leikkimässä 5-vuotiaan perhetutun kanssa Ähtärissä sijaitsevan mökin rannassa. Leikit saivat ikävän käänteen, kun tyttö tippui laiturin päästä veteen.

Latvala kertoo juosseensa viipymättä laiturin nokkaan.

– Hyppäsin heti hänen peräänsä. Onneksi sain hänestä nopeasti otteen yhdellä kädellä. Toisella pidin kiinni laiturista. Huusin kauempana ollutta siskoani apuun ja pitelin tyttöä pinnalla. Siskoni kanssa saimme tytön ylös vedestä, hän muistelee.

Tippumiskohdassa oli Latvalan mukaan todella syvää.

Ylpeyttä ja huolta. Latvala sanoo tajunneensa vasta myöhemmin, että hänen ripeä toimintansa pelasti tytön hengen.

– Onneksi hän ei ehtinyt hörpätä vettä. Jälkeenpäin minuun iski paniikki, kun ymmärsin, mitä siinä olisi voinut sattua.

Äiti sanoo muistelevansa tapahtunutta hieman sekavin tuntein. Hänen sydämessään kuplii ylpeys, mutta välillä siellä eli myös huoli.

– Matias on todella herkkä poika. Muistikuvat tapahtumista ponnahtelivat pitkään hänen mieleensä. Silloin nappasin pojan kainalooni ja kävimme asioita yhdessä läpi.

Hänen mukaansa yleensä riitti, että joku huomasi pojan huolen.

– Tapahtuneen muistelu ottaa edelleen tunteisiin. Matias on saanut tapahtuman johdosta paljon huomiota ja sillä on ollut todella positiivinen vaikutus hänen itsetuntoonsa, äiti iloitsee.

Mitali kehyksiin. Nuori hengenpelastaja sai mitalinsa lokakuussa.

– Presidentti muisti Matiasta erityismaininnalla hänen nuoren ikänsä vuoksi. Mitali myönnettiin tunnustuksena hänen ikäänsä nähden erittäin nopeasta ja neuvokkaasta toiminnasta, äiti kertoo.

Sankari kertoo ripustavansa mitalin kehystettynä huoneensa seinälle.

– Tuntuu, että olen vihdoinkin tehnyt jotain tärkeää, Latvala miettii.

Katja Lahti