Lähes 1 000 esiintyjälle löytyi paikka

Vaasa täyttyy torstaina taiteilijoista ja ihmisistä, jotka nauttivat yli 1 000 esiintyjän tuotoksista 28 kerran järjestettävässä Taiteiden yössä. Aiemmista vuosista poiketen ohjelmaa ei tänä vuonna paineta, vaan se löytyy verkosta kaupungin sivuilta. Vaasan kaupungin kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist lupaa, että ohjelma löytyy myös jokaisesta tapahtumapaikasta.

– Kaupungin säästötoimien vuoksi ohjelmaa ei tänä vuonna paineta. Emme kuitenkaan murehdi sitä, vaan suuntaamme mielenkiintomme tulevaisuuteen ja uusiin mahdollisuuksiin syventää tapahtuman merkitystä kaupungin yhteisöllisyyden tukipilarina, hän sanoo.

Kaupunkifestivaali tarjoaa Nyqvistin mukaan jälleen teatteria, sykähdyttäviä konsertteja, rokkia, jazzia ja maailmanmusiikkia.

Uutta ja vanhaa

Kaupunki täyttyy tuttuun tapaan erilaisista taidemuodoista. Luvassa on myös paljon osallistavaa ohjelmaa lapsille sekä performansseja.

– Kaduilla kulkee torstai-iltana noin 35 000 henkinen yleisö tutustumassa kaikkeen siihen, mitä kaupunkilaiset ovat luoneet ja saaneet taas aikaan vuoden aikana.

Tapahtumapaikkoina ovat tori ja sen ympäristö, Kulttuurikasarmin alue, kirjasto, teatterit, Rewell Center, Espen, Sisäsatama sekä eri ravintolat. Luvassa on aiemmilta vuosilta tuttuja ohjelmanumeroita.

– Kukaan ei ehdi kokemaan kaikkia esityksiä yhden illan aikana. Onneksi monet esityksistä ovat samoja vuodesta toiseen. Kannattaa merkata verkosta printtaamaansa ohjelmaan, mihin keskittyy tänä vuonna. Ensi vuonna voi suunnata seuraaviin ohjelmanumeroihin, Nyqvist vinkkaa.

Uusi kohteita

Vanhojen esityksen ja tapahtumien lisäksi Taiteiden yössä on joka vuosi mukana myös jotain uutta.

– Tänä vuonna myös kaupungintalolla on ohjelmaa ja kahvila auki. Siellä voi hiljentyä kuuntelemaan musiikkia kauneuden keskellä ja nauttia samalla kupposen kahvia, Nyqvist tunnelmoi.

Myös kirjaston puistoalue haluttiin hänen mukaansa valjastaa tapahtuman käyttöön, ja sinne pystytetään Feasta &Volyme -lava, jossa kuullaan Vaasan seudun bändien esityksiä kello 17.30-00.40.

– Tänä vuonna oli tarjolla valtava määrä bändejä, ja jokaiselle saatiin paikka jostain, Nyqvist iloitsee.

Musiikkia ja makunautintoja

Mustasaarelainen Göran Österberg vastaa torin ohjelmasta, joka alkaa kello 17. Hän ei empinyt hetkeäkään, kun Nyqvist tiedusteli häntä mukaan.

– Toriohjelman teemana on Maaseutu tarvitsee kaupunkia ja kaupunki maaseutua. Tämä oli minulle mukavaa lomapuuhaa. Järkkäsin torille esiintyjät. Nyt siellä on myös ruokateltta, jossa lähiseudun tuottajat myyvät tuotteitaan, Österberg kertoo.

– Övermark Läskedrycksfabrik myy torilla monille tuttua Rally-limonadia, hän lisää.

Torilla kuullaan ja nähdään muun muassa Vaasan Ikkunan ja Pohjalaisen yhteinen Suoria sanoja ja sulosäveliä -tapahtuma, joka alkaa kello 18. Muun muassa kansanedustajat Kim Berg ja Jukka Mäkynen esittelevät tapahtumassa lauluääntään. Berg esittää Joutsenlaulun ja Mäkynen johdattelee kuulijat Satumaahan.

Torilavalle nousevat myös muun muassa meksikolais-suomalainen Wasa ChiliLove -yhtye, molpelainen Blues Brothers, vaasalainen Pholexia ja uumajalainen Neogreen esittää Österbergin mukaan huikean tulishown. Ohjelma torilavalla loppuu noin klo 23.30.

Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan kaupungin verkkosivuilta.

– Siihen tulee jatkuvasti vielä pieniä muutoksia eli se kannattaa printata vasta torstaina, Nyqvist vinkkaa.

Katja Lahti