Kylämummin palkka on hyvä mieli

Vaasalainen Ulla Laitinen mietti vuosi sitten, mitä hän voisi tehdä eläkkeelle jäädessään. Vapaaehtoistyö tuntui houkuttelevalta.

– Näin lehdessä ilmoituksen MLL:n kylämummi- ja vaari -perehdytyksestä ja innostuin heti. Olen työskennellyt lasten parissa, joten tämä tuntui luontevalta jatkumolta.

Kylämummit ja -vaarit eivät ole lasten henkilökohtaisia varamummeja tai -vaareja, vaan toimivat esimerkiksi päiväkodeissa, kirjastoissa tai MLL:n perhekahviloissa. Laitinen on käynyt kerran viikossa keväästä lähtien perhekahvilatapaamisissa.

– Mummipaikan suhteen sai esittää toivomuksia omien kuvioiden ja asuinpaikan mukaan. Kävin myös lukumummi-perehdytyksessä, mutta toistaiseksi en ole lähtenyt siihen toimintaan. Se vaatii sitoutumista, tässä voin vapaasti kulkea aikataulujeni mukaan, hän kertoo.

Läsnäoloa

Kylämummina olo on Laitisen mukaan ensisijaisesti läsnäoloa ja lasten kanssa touhuamista. Hän kuuntelee ja keskustelee mielellään myös vanhempien kanssa arjen kuvioista. Kahden lapsen äitinä hänellä riittää ymmärrystä erilaisille elämänvaiheille.

– Täällä avaan ovia, riisun pienokaisilta ulkovaatteita, leikin ja pelailen. Yritän olla hieman vanhemmille avuksi. Voin ottaa toisen sisaruksista vaikka askartelemaan, jotta äiti saa hetken keskittyä vain yhteen lapseen, hän kuvailee.

Laitinen kertoo aina olleensa kiinnostunut vapaaehtoistyöstä.

– Haluan olla avuksi, mutta myös sosiaalisuus kiehtoo. Saan uusia sosiaalisia kontakteja ja pienten lasten touhuja on ihana seurata. He ovat vahvoja omia persoonallisuuksiaan alusta lähtien, hän summaa.

Eläkeläiset mukaan

Laitinen on iloinen, että Mannerheimin lastensuojeluliitto kannustaa eläkeläisiä mukaan vapaaehtoistyöhön.

– He näkevät meidät positiivisena voimavarana vapaaehtoistyössä. Se tuntuu hyvältä.

Kylämummi ja -vaari -toiminta ei vaadi Laitisen mukaan muuta kuin halua ja kykyä toimia ihmisten parissa. Kylämummi on luotettava aikuinen, joka haluaa antaa aikaansa lapsille ja tarvittaessa myös lasten vanhemmille.

Laitinen kertoo, että toiminnassa mukana oleville järjestetään yhteisiä tapaamisia ja tiedustellaan säännöllisesti kuulumisia. Yksin ei jätetä ketään.

– Marraskuussa meille järjestetään pikkujoulut, hän iloitsee.

Mummit ja vaarit tekevät lasten kanssa itselleen luontevia asioita. Mukaan lähtemiseen ei tarvita erityistaitoja tai -kokemusta, vaan jokaisen tiedot ja taidot ovat yhtä lailla tärkeitä.

– Eri ikäpolvien kohtaaminen on elämää rikastuttava asia. Minusta on kivaa leikkiä, pelata ja askarrella lasten kanssa. Siinä sivussa auttelen pienissä askareissa. Minä saan palkaksi hyvän mielen, jonka kanssa menen kotiin, hän sanoo hymyillen.

Lisäresursseille tarvetta

MLL:n Pohjanmaan piirin kehittämistyön koordinaattori Anu Palomäen mukaan Vaasassa järjestettävässä sukupolvitoiminnassa on tällä hetkellä mukana seitsemän vapaaehtoista.

– Siihen kuuluvat sekä kylämummit ja -vaarit sekä lukumummit ja -vaarit. Suurin osa vapaaehtoisista käy perhekahvilatapaamisissa. Osa on joskus vieraillut myös päiväkodeissa. Yritämme löytää paikan aina vapaaehtoisten toiveiden mukaan, Palomäki kertoo.

Mannerheimin lastensuojeluliitto tekee koulujen kanssa yhteistyötä lukumummi- ja vaari -toiminnan kautta.

– Toivomme saavamme lisäresursseja sukupolvitoimintaan, olemme hakeneet siihen lisätukea. Toiminta on ihanaa ja yritämme laajentaa sitä. Se on nyt kiinni rahoituksesta, Palomäki sanoo.

Katja Lahti