Kurssit auttavat ymmärtämään työelämän sähköistä puolta

Työväen sivistysliitto järjestää syksyn aikana Vaasassa kursseja, joiden tarkoituksena on esimerkiksi vahvistaa työnhakijan tai työntekijän digitaalisia perustaitoja ja auttaa työnhakuun liittyvissä asioissa.

Yksi kursseista on nimeltään Työnhakijan digitaidot, jossa työnhakijoita ohjataan hyödyntämään sähköisiä palveluja. Kurssin alussa kartoitetaan osallistujien kokemukset ja tarpeet, joiden pohjalta kurssin sisältöä muokataan ryhmän tarpeita vastaavaksi.

– Jotkut tuntevat sähköiset palvelut jo hyvin, kun taas toisille digi voi pelkkänä sananakin olla vieras tai ainakin vaikeahko hahmottaa, Työväen sivistysliiton kouluttaja Riitta Sinimäki-Mikola kertoo.

Kartoituksen jälkeen kurssilla edetään varsinaiseen sisältöön ja alkajaisiksi varmistetaan, että sähköposti on hallussa. Kurssilla laaditaan muun muassa mallikappaleet sekä työhakemuksesta että ansioluettelosta, ja harjoitellaan niiden muokkaamista sekä kohdentamista.

– Kurssin viimeisinä päivinä keskitymme tiedonhakuun, sosiaaliseen mediaan ja viestintään. Työnhaku on nykyään valtaosin sähköistä. On tiedettävä, mistä etsiä tai hakea. Verkossa on osattava toimia, Sinimäki-Mikola toteaa.

Maksuton osallistuminen

Kurssit ovat osallistujille maksuttomia. Kursseille ilmoittaudutaan Työväen sivistysliiton verkkosivujen kautta. Osallistuminen pitää hyväksyttää TE-toimistossa ja ilmoittaa kurssista työttömyyskassalle.

– Kurssit järjestetään Vaasassa keskustan alueella. Meiltä löytyy tietokoneet, mutta toki omaakin konetta saa käyttää. Pientä purtavaakin on tarjolla. Omakseen saa sen muistitikun, jolle eri dokumenttien mallikappaleet tallennetaan, Sinimäki-Mikola taustoittaa.

Kurssit on suunniteltu siten, että ne täyttävät aktiivimallin aktiivisuusehdon eikä työttömyyspäivärahaan tällöin kohdistu leikkauksia.

– Sisältö on tärkein ja yritämme auttaa työnhakijoita luovimaan esimerkiksi sähköisessä maailmassa, mutta aktiivimalliakin on mietitty. Sen lopettamisesta on ollut puhetta, mutta kukaan ei vielä tiedä, milloin päätös astuu lopullisesti voimaan. Kurssin käyneet saavat osallistumistodistuksen, mikäli he ovat olleet läsnä kaikkina päivinä, Sinimäki-Mikola kertoo.

Tärkeä vertaistuki

Kursseilla on sisällön ja aktiivisuuden osoittamisen lisäksi kolmaskin ulottuvuus. Ne ovat oivia paikkoja tavata samankaltaisessa tilanteessa olevia ihmisiä eikä vertaistuen merkitystä voi vähätellä.

– Alkuun on usein hiljaista, mutta kunhan vauhtiin päästään, merkityksellistä puhetta riittää. Vierustoveria autetaan ja näytetään, miten joku asia hoidetaan sähköisessä maailmassa. Muiden kokemuksista saa ja kannattaa oppia laajemminkin. Keskustelut auttavat niin puhujaa kuin kuulijoitakin, Sinimäki-Mikola sanoo.

Miika Huhta