Kurkistusaukko katoavaan historiaan Palosaarella

Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Palosaaren työväentalo tekee lauantaina 12. toukokuuta aikamatkan työväentalojen kultaisiin vuosiin Nostalgisen iltaman merkeissä. Tuolloin pääsee sukeltamaan menneiden vuosikymmenten tunnelmiin perinteisen tanssimusiikin säestyksellä.

Tilaisuus alkaa kello 19, ja tunnelmaa luomassa on tanssipiireistä tuttu trubaduuri Ensti Uusi-Hakimo. Illan aikana on sekä miesten- että naistenhakuvuoroja.

Nostalginen iltama. Tanssilattialla pyörähtelyn ja muistelun lisäksi myös puheita saa halutessaan pitää. Tarjolla on kahvia ja myöhemmin illalla myös höyrymakkaraa. Jokainen osallistuja voi tuoda omia valokuviaan tai muita taloon liittyviä muistoja mukanaan.

– Toivomme, että tansseihin saapuvat vielä kerran kaikki, joiden elämään Palosaaren työväentalo on jollain tavoin kuulunut, Palosaaren työväenyhdistyksen hallituksen jäsen Arja Miettinen sanoo.

Talossa on vuosien saatossa vietetty myös useita häitä ja muita perhejuhlia.

– Monet vaasalaiset ovat löytäneet työväentalolta elämänkumppaninsa. Olisi kiva kuulla heidän tarinoitaan tulevana lauantaina, Miettinen sanoo.

Palosaaren keskipiste. 1900-luvun puolivälin jälkeen työväentalot usein ylläpitivät paikallista sosiaalista elämää. Parhaimpina aikoina Palosaaren työväentalollakin järjestettiin tansseja ja muita tilaisuuksia viikoittain. Tilaisuuksissa esiintyi tunnettuja tähtiä, ja ne olivat erittäin suosittuja.

– Jono tansseihin luikerteli joskus Palosaarentielle saakka, Miettinen kertoo.

Palosaaren työväentalon edustalta lähtevää pikkutietä kutsuttiin leikkisästi lemmenpoluksi, ja pimeitä pullojakin sen varrelta saattoi rohkaisuksi ostaa.

– Nykyisin taloa vuokrataan lähinnä myyntitapahtumiin ja muihin tilaisuuksiin, mutta julkisia illanviettoja täällä ei enää juuri ole. Vaalivalvojaisetkin vietetään nykyään muualla, Miettinen sanoo.

Katoavaa kansaperinnettä. Vaasassa työväentaloja on ollut useita, mutta kuten muuallakin Suomessa, yhä useampi päätyy kokonaan uuteen käyttötarkoitukseen tai puretaan pois.

– Myös Vaasan kaupunginteatterin vanha rakennusosa oli aikoinaan työväentalo, Miettinen kertoo.

Palosaaren työväentaloa on remontoitu mahdollisuuksien mukaan, mutta yhdistyksen jäsenmäärän kutistuminen on tehnyt talon ylläpitämisen haasteelliseksi, ja sen vuoksi yhdistys harkitseekin nyt talon myymistä.

– Tämä iltama on näillä näkymin viimeinen laatuaan, Miettinen sanoo haikeasti.

Nostalginen iltama järjestetään esiintyjää ja järjestysmiestä lukuun ottamatta omin ja ystävien voimin. Apu olisi tervetullutta, ja uusia jäseniäkin yhdistykseen otettaisiin mielellään mukaan.

– Olisi hienoa, jos saisimme vielä tässä vaiheessa joukkoomme uutta verta, joka veisi pitkiä perinteitämme eteenpäin. Uusi alku olisi aina loppua parempi vaihtoehto, Miettinen summaa.

Sara Isosomppi

>>>>>>> Stashed changes