Kuorofestivaalin uusi taiteellinen johtaja haluaa yhdistellä uutta ja vanhaa

Vuosittain järjestettävä Vaasan Kuorofestivaali on saanut uuden taiteellisen johtajan. Oululainen kuoronjohtaja Kristian Heberg oli pestiin luonnollinen valinta, sillä tapahtuma on musiikin monitaiturille entuudestaan tuttu.

– Olen ollut festivaalilla mukana, töissä ja turistina, jo kymmenisen vuotta. Vanhempani ovat Vaasasta kotoisin, joten tänne on ollut luontevaa tulla, Heberg taustoittaa.

Ainutlaatuinen tapahtuma

Päätoimisella kuoronjohtajalla on Oulussa vastuullaan kolme omaa kuoroa, minkä lisäksi Heberg opettaa toisinaan myös Oulun yliopistossa. Myös pianistin työt sujuvat.

Festivaalin suunnittelutyön uusi taiteellinen johtaja on aloittanut noin kuukausi sitten, ja isoimmat kiinnitykset on nyt tehty. Heberg iloitsee mahdollisuudesta toteuttaa omia ideoitaan tapahtuman suunnittelussa.

Tulevan festivaalin kattauksessa tullaankin yhdistelemään kiinnostavalla tavalla uutta ja vanhaa.

– Olen hirveän kiinnostunut siitä, mitä Suomen kuorokentällä tapahtuu. Vaasan kuorofestivaali on siinä mielessä ainutlaatuinen, että vastaavaa vuosittain järjestettävää tapahtumaa ei ole toista. Kyseessä on kuorojen keskuudessa erittäin tunnettu ja arvostettu tapahtuma, jota on hienoa päästä kehittämään, Heberg hehkuttaa.

– Tämän pestin kautta pääsen tekemään kulttuuritekoja ja auttamaan koko kuorokenttää, esimerkiksi tuomalla tänne ulkomailta nimekkäitä artisteja, joita täällä on toki aiempinakin vuosina ollut, hän jatkaa.

Neljä pääesiintyjää

Kuorofestivaalin pääesiintyjiksi on kiinnitetty suomalaiset Kamarikuoro Kaamos, Ahjo Ensemble ja Aito Collective, sekä norjalainen Pust, jota verrataan usein suomalaiseen Rajaton-yhtyeeseen.

– Yksi isoimmista jutuista tulevalla festivaalilla on ehdottomasti Kaamoksen ja Ahjo Ensemblen yhteisesti esittämä Vigilia. Kyseessä on erittäin vaativa ja jopa monumentaalinen teos, jota on ilokseni kuultu viimeaikoina useissa kuoroprojekteissa. Festivaalilla sen esittää reilun kuudenkymmenen laulajan superkamarikuoro, joten luvassa on upea spektaakkeli, Heberg iloitsee.

Kaikkia kuoroja kuullaan lisäksi myös erikseen. Sekä Pust että improvisaatiokuoro Aito Collective järjestävät tapahtumassa halukkaille myös toiminnallisia workshoppeja.

Paikallista väriä

Pääesiintyjien lisäksi tapahtumassa tullaan kuulemaan muun muassa paikallisia kuoroja.

– Haluan ehdottomasti saada paikallisia osaajia esiin. Olemme jo keskustelleet heidän kanssaan siitä, mitä he festivaalilta toivovat ja miten he haluaisivat tapahtuman kehittyvän. Haluamme saada laulun näkymään joka paikassa, Heberg painottaa.

– Omat rakkaimmat muistoni liittyvät juuri siihen, että kaupungilla kävellessä kuulee jatkuvasti jonkun esiintyvän. Se tunnelma on uskomattoman hieno, ja sitä haluan ylläpitää ja kehittää.

Vaasan Kuorofestivaali järjestetään 20.-24. toukokuuta.

Emilia Lehtonen