Kulttuurikasarmi nousee loistoonsa torstaina

Vaasan ytimessä sykkii eloisa kulttuurikeskittymä, jonka monimuotoisuudesta vain harvat tuntuvat vielä olevan tietoisia. Vanha kasarmialue ulottuu laajalle, sillä sitä rajaavat Kasarminkatu pohjoisessa ja Tiilitehtaankatu etelässä.

Alue on hiljattain nimetty Kulttuurikasarmiksi, mikä edistää sen käyttötarkoituksen tunnistamista jatkossa. Nimessä kaikuu jylhä sotilaallinen menneisyys ja samalla uuden alku.

– Suomessa on lukuisia kulttuuritoimijoiden keskittymiä, jotka on perustettu kauan tyhjillään oleviin rakennuksiin, Kulttuurikasarmin projektikoordinaattori Milla Virta kertoo.

Niin alueen jo löytäneet kuin myös satunnaiset ohikulkijat ovat päässeet nauttimaan Kulttuurikasarmin tapahtumista kesän aikana. Heinäkuun lopussa järjestetty lastenfestivaali Villa dei Misteri sekä kesätorstaisin viihdyttänyt Vaasa Picnic on järjestetty osittain Purppuralinnun tiloissa.

Nina Vana, Purppuralinnun perustaja ja Teatteriyhdistys Outolinnun puheenjohtaja, häärää nytkin essu edessään, kuten tulee tekemään myös Taiteiden yön koittaessa.

– Purppuralinnun salaisessa puutarhassa voi nähdä esimerkiksi tanssia, mykkäelokuvan livemusiikilla säestettynä sekä nauttia grillauksesta illan hämyssä, Vana maalailee.

Kulttuurikasarmi tahtoo pysäyttää ja saada kaikenikäiset liikkeelle Taiteiden yönä. Ohjelmaa on tarjolla runsaasti. Savi- ja maalaustyöpajat kutsuvat uusiakin Taiteiden yö -kävijöitä kokeilemaan oman sisäisen taiteilijansa löytämistä.

Black Wall Galleryssa katsojan pysäyttävät Essi Korvan veistokset, jotka maalailevat synkkiä ja samalla ajatuksia herättäviä naiskuvia ja fantasiaolioita. Veistosten äärelle voi pysähtyä toviksi vaikkapa valokuvaajan kuvattavaksi, ja myöhemmin illalla kuvan voi noutaa pientä korvausta vastaan Rewell Centerin Zoomi-kuvapalveluista.

– Myös lapsille on runsaasti tekemistä alueella, esimerkiksi poniratsastusta, teatteriesityksiä ja tanssitunteja. Monet ohjelmanumerot ovat myös sellaisia, jotka sopivat monenikäisille, Virta kertoo.

Perinteistä ja juurilleen kumartavaa linjaa kasarmilla edustaa sen sijaan Pohjanmaan sotilassoittokunta, joka soittaa Taiteiden yössä toiseksi viimeistä kertaa Vaasassa. Nuorempaa polvea luultavasti kiinnostavat Teater Casassa nähtävät Tanssikoulu Kipinän tanssiesitykset, jotka Dance-tv-ohjelmassa menestyneet tanssijat ovat ohjanneet.

Kasarmin uudelleen hyödyntämisellä on ollut merkittävä vaikutus eri kulttuuritoimijoille, joille ovat tarjoutuneet oivat tilat harjoittaa toimintaansa. Kasarmilla työskentelee esimerkiksi yksittäisiä taiteilijoita, tanssi- ja teatteriseuroja sekä -yhdistyksiä.

Samuli Viitasaaren luoman logon toivotaan yhdistävän toimijoita, virittävän yhteistyömahdollisuuksia sekä ennen kaikkea luovan alueesta kulttuurisesti merkittävän.

Ensi torstaina Kulttuurikasarmille onkin vaivatonta lähteä tutustumaan ja kokemaan taide-elämyksiä. Taiteiden yönä alueen omat toimijat esittäytyvät ja ovat elementissään kukin omalla paikallaan Kulttuurikasarmilla. Lisäksi ulkolavalla ja nurmella on runsaasti muita esiintyjiä.

Tuoreet kyltit, joissa näkyvät pääpiirteittäin alueen rakennukset, auttavat varmasti Taiteiden yönäkin alueella vaeltavia.

Kulttuurikasarmi-brändi on selkeästi nosteessa. Kasarmilla riittää nähtävää ja kuultavaa Taiteiden yönä: argentiinalaista tangoa, afrikkalaista tanssia ja soittoa, voimistelua, trubaduureja ja tunnelmallisia bändejä.

Kulttuurikasarmin ohjelma kokonaisuudessaan ja ohjelmanumeroiden tarkat sijainnit löytyvät Taiteiden yön ohjelmalistauksesta.

Anna Jussila