Kulttuuriavustajat Taiteiden yön ytimessä

Kulttuuriavustajat ovat valmistelleet vuosittaista Taiteiden yö -tapahtumaa kesäkuusta saakka. Mariia Niemi ja Meri Lammi työskentelevät kaupungin kulttuuripalveluissa tämän kesän.

Vaikka kyseessä on kummallekin ensimmäinen kulttuurialan työ, ovat he päässeet suoraan tapahtumatuotantoon mukaan.

– On saanut tosi paljon tehdä itsenäisesti työtä, mutta myös apua on saanut tarvittaessa. Olemme keskustelleet paljon yhdessä tiimin kanssa. On myös kiva nähdä, miten viestintää voi soveltaa tähän, kertoo viestintää opiskeleva Lammi.

Toimenkuvaan on kuulunut suurimmaksi osaksi tapahtuman valmistelua.

– Tässä pääsee hyvin katsomaan millaista tapahtuman tuottaminen on kaupunkiorganisaation näkökulmasta, jatkaa kulttuurialaa opiskeleva Niemi.

Taidetta ja organisointia

Ydintiimin kuuluu kolme henkilöä, jonka lisäksi tapahtuma toteuttamassa on vapaaehtoisia.

– Tapahtuma on tosi laaja, on musiikkia sekä taidetta ja se pitäisi saada yhdeksi paketiksi, siinä on omat haasteensa, Lammi toteaa.

Prosessi lähtee käyntiin avoimesta esiintyjähausta. Kulttuuriavustajat kontaktoivat artisteja, eri toimijoita, rakentavat verkkosivut ja toteuttavat myös tapahtuman viestintää.

– Otamme vastaan esiintyjä ilmoittautumisia ja varmistamme, että esiintymispaikat ovat kunnossa, kertoo Niemi.

Tapahtuman aikana kulttuuriavustajat ovat paikan päällä organisoimassa illan kulkua, mutta ajan salliessa he toivoivat pääsevänsä mukaan myös yleisön joukkoon.

– Haluaisin kovasti itse päästä mukaan Mamma Mia elokuvan Sing-Along esitykseen. Paikanpäällä on esilaulaja ja sitten saa laulaa mukana, Lammi vinkkaa.

Niemi puolestaan on kiinnostunut kuvataiteesta.

– Hartmanin talolla on sellainen maalausperformanssi, joka kestää kolme tuntia. Se olisi mielenkiintoinen, tykkään tukea pienempiä taiteilijoita, Niemi hymyilee.

Pandemia on vaikuttanut myös Taiteiden yöhön ja tänä vuonna se toteutetaan osin digitaalisena.

– Tänä vuonna tapahtuma on hieman erilainen, mikä mahdollistaa sen, että sitä voi viettää myös kotoa käsin, Lammi iloitsee.

Nea Koivisto