Uutiset

Kulttuuri kotouttaa uuden kaupunkilaisen

Satu Wivolin on markkinatutkimuksiin erikoistunut yrittäjä. Toimistonsa hän on perustanut Palosaarelle, kampusalueen kulmalle. – Yrityskummitoiminnan kautta olen tutustunut jo toisiin yrittäjiin ja luonut yhteistyökumppaniverkostoa. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Espoossa asuessaan Satu Wivolin tiesi Vaasan kauniina kesäkaupunkina. Pääkaupunkiseudulla vierähti nelisenkymmentä vuotta, kunnes pari kuukautta sitten Wivolin muutti miehensä kanssa Vaasaan.

– Ihmisissä on herättänyt ihmetystä se, että muuttaessamme Vaasaan en tuntenut täältä ketään eikä minulla ole täällä sukulaisia. Vuosien aikana olemme kuitenkin olleet kesäasukkaina Mustasaaren puolella miehen suvun huvilalla. Vaasaa kaupunkina en silti juurikaan tuntenut, sillä olimme vierailleet lähinnä torilla.

Meren äärellä. Muutaman kuukauden aikana kaupunki on tullut jo tutuksi.

– Olemme huomanneet, että Vaasa on vilkas kaupunki, jossa on paljon tapahtumia. Pääkaupunkiseudullakin on toki laajasti tarjontaa, mutta Vaasassa tapahtumat tuodaan esiin kuin tarjottimella. Taiteiden yönä kävimme esimerkiksi ravintolassa syömässä sekä tutustumassa kirkkoihin ja taidenäyttelyihin.

– Keskustassa asuessa teatterit ovat lähellä. Seuraavaksi tarkoituksena onkin lähteä tutustumaan niiden tarjontaan, kuten Wasa Teaterin Ingvar! ja kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaaleihin. Juuri varasimme liput myös Ritzin Golden Abba Show -esitykseen marraskuulle.

Vaikuttavan kulttuuritarjonnan lisäksi myös meri herättää ihastusta.

– Alueeltaan laajassa Espoossa meri on läsnä lähinnä heille, jotka asuvat rannalla. Täällä meri on paljon läheisempi elementti, ja keskustastakin rannalle pääsee nopeasti kävellen. Iskmon järven rannalla sijaitsevan mökkimmekin rooli muuttunee jatkossa, kun ajomatka on vähentynyt viidestä tunnista varttiin.

– Pari vuotta sitten olimme mukana rakentamassa talkootyönä vaellusreittiä, joka kulkee järvialueella Iskmon ja Jungsundin kylissä. Reitti on todella suosittu, ja valittavana on eripituisia matkoja 1,8 kilometristä aina 12 kilometriin asti. Jos lumitilanne on hyvä, talvella ovat käytössä myös valaistut hiihtoladut.

Työtä tarjolla. Työssään Wivolin toimii yrittäjänä.

– Minulla on markkinatutkimuksiin erikoistunut yhden naisen yritys. Teen esimerkiksi asiakas- ja henkilöstötyytyväisyystutkimuksia sekä kilpailijaseurantaa Suomen markkinoilla. Työmaailmassa Vaasaan muutto oli kuin hyppy tuntemattomaan, sillä kaupunki on yritykselleni täysin neitseellistä aluetta.

Wivolinin mielestä on tärkeää tutustua ensin ihmisiin ja alueen tapaan toimia.

– Yrityskummitoiminnan kautta olen tutustunut jo toisiin yrittäjiin ja luonut yhteistyökumppaniverkostoa. Taustatyötä on vielä edessä, ennen kuin olen valmis lähtemään täysillä markkinoille.

Vaasassa Wivolin on perustanut toimistonsa Palosaarelle, kampusalueen kulmalle.

– Olo on vireä, ja ajatukset kiitävät jo parin kuukauden päässä. On hyvin jännittävää, mitä syksy tuo tullessaan, kun tyhjältä pöydältä luodaan uutta asiakaskantaa. Oikeiden henkilöiden löytyminen on tärkeää myös siltä kannalta, että jatkossa voin työllistää tilapäisesti esimerkiksi haastattelijoita ja ruotsin kielen kääntäjiä.

Onnistuneita kokemuksia. Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon juuri suorittanut Wivolin korostaa asiakkaiden kokemia vau-elämyksiä. Niiden myötä kaupungista on löytynyt jo lempikahvila.

– Tullessamme Vaasaan muutto venyi yöhön asti. Ensimmäisenä aamuna jääkaapissa ei ollut ruokaa, ja suuntasimme Kauppahallin suuntaan. Törmäsimme pieneen kahvilaan, jossa meille järjestettiin aamupala.

– Saimme niin hyvän kokemuksen, että olemme nyt säännöllisesti käyneet lauantaiaamuina herkkuaamiaisilla. Kaikki on ensimmäisen aamun vau-elämyksen ansiota.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka