Kukissa trendit vaihtuvat hitaasti

Pelargoniat ovat suomalaisten ikisuosikkeja, mutta tänä vuonna punaiset ovat hieman out ja pinkit in.

Näin kertoo yrittäjä Marika Orre Belliksestä. Muuten puutarhojen kukkaloisto näyttää pitkälti samalta kuin aiempinakin vuosina.

– Kukkamaailmassa trendit vaihtuvat hitaasti. Perinteiset kukat pitävät pintansa, alkaen alkukesän orvokeista, hän toteaa.

Hyötypuutarhoja ihmiset rakentavat Orren mukaan hieman aiempaa enemmän. Marjapensaat ja omena-, kirsikka- ja luumupuut ovat hänen mukaansa todella suosittuja tänä vuonna. Kotipuutarhurit seuraavat innokkaasti sosiaalista mediaa, poimivat sieltä ideoita ja tulevat niiden kanssa ostoksille.

– Salaatit ja yrtit ovat hyödyllisyytensä lisäksi kauniita katsella. Ja onhan se myös ekologista, kun voi hakea omasta pihasta sen, mitä tarvitsee. Roskiinkaan ei mene mitään, Orre pohtii.

– Lisäksi olen huomannut, että kukat, jotka houkuttelevat hyönteisiä ja perhosia, käyvät nyt hyvin kauppansa. Esimerkiksi laventeli ja monet perennat ovat sellaisia, hän jatkaa.

Hitaasti hyvä tulee

 

Aurinkoinen piha on usein ihmisille mieleen, mutta kukille se tuo haasteita.

– Olisi hyvä selvittää, minkälaiset kukat viihtyvät lämpimillä pihoilla. Tällaisia ovat muun muassa pelargonia, maljaköynnös, laventeli ja miljoonakello, Orre luettelee.

Aloittelevalle kotipuutarhurille hän antaa yhden vinkin.

– Ei kannata ahmia liikaa kerralla, vaan aloittaa pienestä ja kasvattaa siitä pikkuhiljaa. Maltti on myös valttia, sillä aina suunnitelmat eivät heti onnistu, Orre toteaa.

Korona-aikana ihmiset ovat Orren mukaan panostaneet selvästi aiempaa enemmän puutarhoihinsa ja pihoihinsa.

– Viime kesä oli ihan huippuvuosi siinä mielessä. Innostus näyttää jatkuvan tänäkin kesänä, hän iloitsee.

Väreissä on mistä valita

 

Helppous houkuttaa usein myös kotipuutarhureita.

– Helppo ja hyvä hankinta on esimerkiksi tomaattiamppeli. Se ei tarvitse kuin istutuksen, lannoituksen ja kastelua. Pari sellaista tuottaa jo mukavasti satoa, Orre vinkkaa.

– Kukista esimerkiksi miljoonakello on hyvä vaihtoehto helppoutta hakeville. Se siivoaa itse itsensä eli ei tarvitse nyppiä kuolleita kukintoja pois, hän lisää.

Kukissa eivät värivaihtoehdot lopu kesken.

– Monet valitsevat kukkia talonsa väriin sopiviksi, toiset yksinkertaisesti värejä, joista pitävät. Itselläni on pinkkejä kukkia ja punainen talo, Orre nauraa.

Lasitetuille parvekkeille tai terasseille kukkia ja kasveja istuttaville hänellä tärkeä muistutus.

– Ilma pitää saada niissä vaihtumaan. Mikään kasvi ei pärjää, jos lämpötila nousee 50 asteeseen, hän painottaa.

Katja Lahti