Kukilla halutaan tuoda hyvää mieltä

Vaasan kaupungin viheralueyksiköllä on kiireinen alkukesä, sillä suurin osa uusista kukista halutaan istuttaa juhannukseen mennessä.

– Istutamme noin 25 000 kappaletta erilaisia kukkia ennen juhannusta ja vielä kylvökukkia sen jälkeen, Vaasan kaupungin viheralueyksikön viheraluehortonomi Leila Roininen kertoo.

Hän vastaa kukkien istutuksesta ja sommittelusta.

– Suunnittelussa tärkeää on se, miten eri kukat kestävät eri olosuhteita. Etenkin kukat, jotka ovat julkisesti esillä kaikkien nähtävillä. Lisäksi värien tulee sopia ympäristöön, joten monta juttua pitää huomioida istutuksessa, Roininen toteaa.

Enemmän kukkia kuin aiemmin

Vaasan torille ja kesäkävelykadulle istutettiin tänä vuonna enemmän kukkia kuin aikaisempina vuosina.

Joka vuosi kukkien istutuksessa on käytetty teemavärejä, jotka ovat muutaman kesän verran olleet Vaasan kaupungin uuden visuaalisen ilmeen mukaiset.

Tänä kesänä teemavärinä ovat kuitenkin keltainen ja punainen, jotka Roinisen mukaan hyvän näkyvyyden ja räväkän väriyhdistelmän lisäksi edustavat Vaasan kaupungin entisiä päävärejä.

– Ihmiset huomaavat nämä varmasti hyvin kauempaakin. Halusimme saada värikkään kesän aikaiseksi Vaasaan, Roininen sanoo.

Hänen mukaansa Taiteiden yöhön heillä on suunnitteilla vielä lisää kukkayllätyksiä kaupunkilaisten iloksi.

Viihtyvyyttä torille

Kukilla halutaan parantaa torin ja keskustan alueen viihtyvyyttä.

– Haluamme ehdottomasti, että ihmiset käyttäisivät toria enemmän. Sen vuoksi olemme lisänneet sinne istutuksia ja penkkejä. Heti penkkien tuomisen jälkeen ne saivatkin istujia ja kukat ihastelijoita, Roininen kertoo.

Alun perin tarkoitus oli lisätä torille ja kävelykadulle aktiviteetteja lapsille kukkien muodossa, mutta koronan vuoksi toteutukset siirtyivät ensi kesään. Palaute on kuitenkin ollut jo tässä vaiheessa positiivista.

– Kukkien on tarkoitus olla hyvän mielen tuojia, ja sitä ne ovat juuri tehneetkin, ilahduttaneet ihmisiä eri puolilla kaupunkia.

Vaasan kaupungin nettisivuilla on eriteltynä paikat ja istutukset. Esitteen avulla istutuksia voi käydä kiertämässä ja katsomassa.

 

Emilia Kovanen