Kova kenraali ennen karsintaa

SB Vaasan 06 -pojat pelaavat kovatasoisen harjoitusturnauksen OP-Arenalla tulevana lauantaina. Turnauksessa vastaan asettuvat Tampereen Classic, Seinäjoen SPV ja porilainen FBT Karhut.

– Emme ole aiemmin Vaasaan saaneet näin kovia seuroja mukaan turnauksiin, sanoo SB Vaasan nollakutosten vastuuvalmentaja Janne Tuomivirta.

Turnauksen pelit valmistavat SB Vaasaa elokuun lopussa Tampere Areenalla pelattavaan SM-karsintaan.

– Tärkeintä turnauksessa on, että pojat uskaltavat pelata omaa peliämme. Vaasalaiset kyllä osaavat pelata salibandya, mutta valitettavan usein on käynyt niin, ettemme uskalla sitä oikealla hetkellä toteuttaa.

SM-karsinta on raaka turnaus ja määrittelee SB Vaasan loppukauden. Joukkue pelaa joko kovatasoista valtakunnallista SM-sarjaa tai aluesarjaa lähialueiden joukkueiden kesken.

– Loppukausi kulminoituu muutamaan peliin ja se on se iso juttu, jota kohti mennään. Olemme lähteneet jo kauan sitten psyykkaamaan pelaajiamme, että pian olemme siinä ytimessä ja silloin on mahdollisuus saavuttaa paljon. Haluamme antaa pojille mahdollisimman hyvät lähtökohdat toteuttaa itseään kentällä ratkaisevissa karsintaotteluissa, Tuomivirta sanoo.

Fysiikka avainasemassa

SB Vaasan nollakutosten joukkue on panostanut fysiikkaharjoitteluun jo useamman kauden ajan.

– Keväällä Töylin Taneli teki pojille fysiikkaohjelman. Koronarajoitusten höllennyttyä olemme harjoitelleet kolme tai neljä kertaa viikossa lajiharjoituksia, Tuomivirta kertoo.

Kun harjoituksissa katsoo kentällä, osa pelaajista on aikuisten miesten mitoissa ja osa tuntuu olevan heitä puolet pienempiä.

– Muutama pelaaja venähti korona-aikana yli kymmenen senttiä. Se toki tuo pelin pelaamiseen paremmat lähtökohdat.

Tuomivirta painottaa, että hyvällä fysiikalla ja tasapainolla pienempikin kaveri voi horjuttaa isompaansa.

– SM-karsinnassa on vastassa esimerkiksi yksi kaveri, joka on 185 senttiä pitkä ja painaa 85 kiloa. Siellä pitää fysiikka olla kunnossa, että heitä vastaan pärjää.

Ura veitsenterällä

SB Vaasan nollakutosten joukkue on ollut kasassa jo pitkään.

– Lähes kaikki pelaajat ovat olleet tässä mukana ihan alusta lähtien. Itse olen valmentanut joukkuetta kuusi tai seitsemän kautta, Tuomivirta kertoo.

Joukkueen pelaajat ovat nyt noin 14-vuotiaita.

– Tässä kohtaa moni pelaaja on veitsenterällä, kun tulee paljon muitakin houkutuksia. Toivottavasti useimmat pelaajistamme haastavat itseään tämän lajin parissa vielä useamman vuoden ajan, jolloin heillä on mahdollisuuksia vaikka mihin, Tuomivirta painottaa.

SB Vaasa 06 kohtaa harjoitusturnauksessa OP-Arenalla la 25.7. kello 10 SPV:n, klo 12.30 Karhut ja klo 17 Classicin. Vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu.

Jaakko Jokela