Koulutusta on, töitä ei

Monille korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille voi olla vaikeaa löytää työpaikka Suomesta, vaikka heillä riittää ammatillisia taitoja.

Vaasan yliopiston kielikeskus Linginno järjestää nyt koulutusta, joka kehittää ulkomaalaistaustaisten, korkeasti koulutettujen kieli- ja viestintäosaamista.

Tavoitteena on tukea heidän työllistymistään. Koulutukseen osallistuva Daria Zubar on kotoisin Ukrainasta ja on asunut Suomessa kaksi vuotta.

Filologian maisterina hän ei ole vielä saanut koulutustaan vastaavaa työtä Suomesta.

– Ulkomaalaisille on monia eri kursseja, mutta erityisesti korkeakoulutetuille on vähän mahdollisuuksia. Näiden opettajien apu on suunnattu juuri meitä varten. Koulutus on nerokas ja juuri se, mitä halusin ja kaipasin, pohtii Zubar.

Moniammatillista ohjausta

Esteenä maahanmuuttajien työllistymisessä Suomessa voivat olla esimerkiksi heikko suomen kielen taito tai epäselvät työmarkkinoiden säännöt.

Kieli- ja viestintäkoulutus on osa Osaamistarpeesta kilpailuvaltiksi työmarkkinoilla -hanketta. Hankkeessa tarjotaan moniammatillista ohjauspalvelua ja jopa urasuunnittelua.

– Kielikeskuksen lisäksi hankkeessa mukana ovat Vaasan yliopisto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen yliopistokeskus ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, kertovat kielikeskuksen suomen kielen opettajat Marjut Männistö ja Siru Lamminpää.

Jotta hankkeeseen pääsi mukaan, henkilön tuli olla työtön tai työttömyysuhan alla sekä korkeasti kouluttautunut joko Suomessa tai aikaisemmassa kotimaassaan.

Osallistuja voi olla myös määräaikaisessa työsuhteessa oleva henkilö, joka tarvitsee lisäkoulutusta tai tukea saadakseen vakituisen työpaikan.

– Nyt kieli- ja viestintäkoulutuksessa on 14 osallistujaa Vaasasta, Kokkolasta ja Seinäjoelta, kertoo Männistö.

Koulutusta pidetään viikoittain muutama tunti Zoomissa. Osallistujille opetetaan viestintää suomeksi. He oppivat esimerkiksi, miten ansioluettelo tehdään suomeksi, miten esitellä itsensä työhaastattelussa ja miten tutustua oman alan yrityksiin.

Osaaminen edellä

Kaikki osallistujat ovat oman alansa asiantuntijoita.

– Heillä on valmiina korkeakoulututkinto, ja monella jo todella hyvä suomen kielen taito. Vain työpaikka puuttuu, Lamminpää toteaa.

Kouluttajat toivovat, että Pohjanmaan yritykset näkisivät, millaista mahtavaa potentiaalia alueella on käyttämättä.

Toiveena on, että kaikki osallistujat löytäisivät työ- tai harjoittelupaikan koulutustaan vastaavassa työtehtävässä.

– Haluamme haastaa sen ajatuksen, että Suomessa on ensin opittava kieli, ja vasta sen jälkeen voi työllistyä. Voisiko työskentely ja kielen oppiminen tapahtua samanaikaisesti ja toisiaan tukien? Tällä ajatusmallilla ulkomaalaistaustaiset henkilöt työllistyisivät nykyistä nopeammin, opettajat korostavat.

Yevheniia Tsarenko