Kotiäiti toteutti haaveensa

Vaasalainen Mirjaana Jokela toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja perusti Vaasaan sisustusliikkeen.

– Olen aina inspiroitunut kodin sisustamisesta ja vanhoista huonekaluista. Asuimme perheeni kanssa pitkään ulkomailla, ja jo siellä haaveilin oman yrityksen perustamisesta, hän kertoo.

Ulkomailla asuessaan hän huomasi, kuinka keskeinen paikka koti suomalaisille on.

– Erityisesti lämpöisissä maissa elämä on ympäri vuoden enemmän kaduilla ja ystäviä tavataan esimerkiksi kahviloissa. Suomessa on pimeää monta kuukautta vuodesta, ja elämä keskittyy koteihin, Jokela toteaa.

– Ulkomailla en juuri sisustanut kotiamme, mutta Suomeen paluun jälkeen tartuin taas asiaan, hän lisää.

Ammatti-identiteetti hukassa

Maaliskuussa Jokela avasi verkkokaupan, jonka kautta hän myy skandinaavisia ja luonnonmukaisia sisustustarvikkeita.

– Pidän harmonisista väreistä ja kodikkaasta tunnelmasta. Arvostan kestäviä, ajattomia ja luonnonmukaisia materiaaleja. Ihailen myös käsintehtyjä tuotteita. Verkkokaupassani sekä uudessa kivijalkaliikkeessäni haluan välittää arvostamiani asioita, Jokela kertoo.

– Olen vasta alussa, ja herkällä korvalla liikkeellä. Kuuntelen, mitä asiakkaat toivovat ja ideani kehittyvät sitä mukaan, hän jatkaa.

Jokela on ammatiltaan sosionomi. Ulkomailla asumisen aikana hän sanoo vieraantuneensa työelämästä ja vanhasta minästään.

– Yhtä äkkiä en enää tiennyt ammatti-identiteettiäni. Olin monta vuotta antanut kaikkeni perheelle.

Suomeen paluunsa jälkeen hän keskusteli tuttavansa kanssa aiheesta.

– Hän kysyi muun muassa, mikä tekee minut onnelliseksi. Sitä miettiessäni vanha haave nosti päätään ja kipinä syttyi uudestaan. Sillä tiellä olen nyt, hän kertoo iloisena.

Jokela sanoo nauttivansa ihmisten parissa työskentelystä, joten pelkkä verkkokaupan pyörittäminen ei ollut missään vaiheessa vaihtoehto. Mijohome nimeä kantava sisustusliike avasi ovensa elokuussa Palosaarella.

– Haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä eri tavoin. Olen esimerkiksi suunnitellut järjestäväni liikkeessä teemailtoja ja työpajoja pienryhmille, hän paljastaa.

Verkkokauppa ensin

Jokelalla on selkeä suunnitelma, jonka mukaan hän etenee. Liiketiloja hän kertoo etsineensä yli puoli vuotta.

– Minulla ei ollut kiire, sillä halusin perustaa verkkokaupan ensin. Halusin aloittaa mahdollisimman riskittömästi ja joustavasti. Verkkokauppaa pyöritin kotoa päin ja kulut olivat pienet.

Hän kertoo halunneensa avata kaupan nimenomaan Palosaaren torin lähelle.

– Jotenkin tämä on kotoisa paikka. En halunnut liian isoa tilaa, tämä on sopivan intiimi. Minulle oli tärkeää, että kaupan eteen pääsee autolla, sillä myyn myös huonekaluja.

Yrittäjyys on Jokelalla mielessä kaiken aikaa, mutta hän pyrkii jatkossakin olemaan riittävästi läsnä myös perheellensä.

- Liike ei ole auki joka päivä, mutta avaan ovia myös tarpeen mukaan. Jos joku haluaa esimerkiksi ostaa lahjan, voin tulla avaamaan ovet. Pyrin luomaan tänne sellaisen pikkuputiikin fiiliksen eli välittömän, kotoisan ja rennon, hän kuvailee.

Katja Lahti