Korona on kuormittanut pelastuslaitoksen henkilöstöä

Uudenvuoden aika kuormittaa sekä paloasemaa että ensihoitoa.

– Tyypillisessä ensihoidon hälytystehtävässä alkoholi ja väkivalta liittyvät yhteen. Kun tähän ottaa mukaan rakettien ampumisen, pelastuslaitoksen uusi vuosi on kiireinen, Vaasan paloaseman ensihoitaja André Åkerholm kertoo.

Åkerholm muistuttaa, että pelastuslaitos antaa joka vuosi ohjeistuksen rakettien ampumiseen. Raketteja ei saa ampua päihtyneenä ja raketit pitää ampua poispäin asutuksesta ja ihmisistä.

– Uutena vuonna voitaisiin ottaa teemaksi muiden ihmisten turvallisuuden kunnioittaminen. Kunnioitetaan myös heitä, jotka työkseen huolehtivat muiden turvallisuudesta. Tämä pätee niin rakettien ampumiseen kuin koronaohjeistuksenkin noudattamiseen, Vaasan paloaseman asemamestari Jukka Ura sanoo.

Turhia soittoja

Pelastuslaitoksella ollaan totuttu vaaratilanteisiin, mutta aina joka paikkaan meneminen ei tunnu turvalliselta. Tarvittaessa kohteeseen mennään yhteistyössä poliisin kanssa.

Ura on huolissaan erityisesti siitä, että silmävahingot ovat lisääntyneet rakettien ampumisessa. Tyypillisesti uutena vuotena pelastuslaitosta työllistävät myös niin sanotut tarkastuskäynnit.

– Meille tulee paljon turhiakin soittoja, kun ihmiset huolestuvat paukkeesta. Suosittelen tarkastamaan tilanteen vakavuuden ennen kuin soittaa hälytyskeskukseen, sillä tarkastuskäynnit ovat pois todellisista hätätilanteista, Ura sanoo.

Apua saa aina

Ura ja Åkerholm kertovat, ettei korona ole näkynyt suoraan hälytystehtävien määrässä, mutta henkilöstön kuormittuminen on kasvanut. Pelastuslaitoksella on otettu käyttöön laajasti ennaltaehkäiseviä turva- ja toimintaohjeita, joita päivitetään jatkuvasti.

Esimerkiksi ennen kohteeseen menoa varmistetaan puhelimitse, ettei henkilöillä ole tartuntariskiä ja tarpeen mukaan pukeudutaan suojavarusteisiin.

Koronan takia ei missään tapauksessa saa jättää soittamatta apua.

– Apua pitää pyytää ja sitä kyllä saa. Jos ihmisellä esiintyy esimerkiksi rintakipuja tai halvausoireita, kannattaa heti soittaa. Hoidamme kaikki ihmiset koronasta huolimatta, Åkerholm summaa.

Enni Yli-Hynnilä