Koko Suomen luksusvaatekaappi

Katri Niskanen, By Malina ja Aeryne ovat vain muutamia muotimaailman uusia tulokkaita, joiden luomuksia riippuu Erica Niemisen ja Ivonne Ruiz Olaten liiketilassa Vaasan Kauppakadulla.

Muotitietoinen parivaljakko on tämän vuoden alussa perustanut yrityksen, joka tarjoaa luksusmuotia kaikille suomalaisille.

Harvinaisten luksusvaatteiden hinnat pyörivät sellaisissa summissa, että ihan kaikilla ei niiden omistamiseen olisi varaa. Mutta yritys ei pyrikään myymään vaatteita, vaan sen in tarkoitus tarjota mahdollisimman monelle mahdollisuus nauttia luksusmuodista. Stilrent on luksusvaatevuokraamo.

– Tämä on koko Suomen ja Vaasan juhlavaatekaappi. Tarkoituksemme on, että omistamisen sijaan vaatteita vuokrattaisi yhä enemmän. Vuokraaminen on ympäristöystävällinen tapa kuluttaa muotia ja kestävyys onkin toiminnassamme tärkeää, kertoo Nieminen.

Tyyliä ei tarvitse omistaa

Stilrentin toiminta-ajatus kuuluu yhteisölliseen kiertotalouteen: Omaa tyyliä ei tarvitse omistaa, vaan sen voi luoda viikko toisensa jälkeen uudelleen lainavaatteilla.

– Vaatteiden lainaaminen on hauskaa, kun ei tarvitse miettiä vaatevalintoja “varman päälle”. Lainavaatteilla tyylin kanssa voi leikitellä vapaasti, Ruiz Olate sanoo.

Asiakas voi valita vaatteensa Stilrentin verkkosivujen kautta ja se postitetaan hänelle suoraan. Viikon vuokra-ajan jälkeen vaate palautetaan vuokraajalle pesemättömänä samassa paketissa missä se oli saapunutkin.

– Haluamme tehdä tästä asiakkaalle mahdollisimman helppoa, Nieminen hymyilee.

Kasvava kulttuurimuoto

Lainaaminen, vuokraaminen ja jakaminen ovat kasvava kuluttamisen muoto. Jakamistalous ja yhteisöllinen kuluttaminen näkyvät esimerkiksi yhteisomisteisten autojen, polkupyörien ja asuntojen vuokraamisen suosion kasvuna.

Huoli ilmastonmuutoksesta ja samanaikaisesti erilaisten verkkoalustojen kehittyminen ovat mahdollistaneet sen, että jakamistalous on alkanut levitä monille eri elämänaloille.

Vaikka kulttuurin suosio on kasvussa, on ihmisten kulutustottumuksien muuttamisessa vielä paljon työsarkaa.

Nieminen ja Ruiz Olate ovat pyhittäneet viime aikoina paljon aikaansa uudenlaisen kulutuskulttuurin esiintuomiseen – osin olosuhteiden pakosta.

– Korona osui juuri samalle viikolle, kun saimme verkkosivumme pystyyn, kaksikko huokaa.

Yrityksen bisnes näytti lähtevän rullaamaan alkuvuodesta hyvin, kun kyselyitä kesän valmistujais- ja hääjuhlavaatteista alkoi tipahdella.

Korona laittoi kuitenkin kaikkien suunnitelmat uusiksi. Takapakki pakotti kaksikon ajattelemaan omaa liiketoimintaansa uudelleen ja keksimään uusia toimintatapoja.

Nyt he jakavat sosiaalisen median alustoilla tietoisuutta vuokrattujen vaatteiden ympäristöhyödyistä ja pohtivat, onko järkevää ostaa vai lainata vaatteita.

– Haluamme nyt nostaa ihmisten tietoisuuteen, että tällainen konsepti kuin vaatteiden vuokraus on olemassa. Ihmisillä voi kuitenkin mennä hetki, ennen kuin he hoksaavat, että juhlavaatteenhan voisi vuokrata ostamisen sijaan, Ruiz Olate toteaa.

Paula Kaskimaa