Muut

Koko perheen yhteinen taistelu

Juho Alasaaren leukemiaa hoidetaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Isä Kari Alasaari on hoitojen aikana poikansa tukena.
  • Vaasa

Juho Alasaari istuu nojatuolissa ja osallistuu matematiikan tunnille videoyhteyden avulla. Vaikka Juho ei istu omassa pulpetissaan luokassa, hän tuntee kuuluvansa Lapuan keskuskoulun nelosluokkalaisiin.

– Kerran uskonnon tunnilla pienryhmät esittivät näytelmän. Juho oli yhdessä ryhmässä mukana, ja hän sai kertojan roolin. Hän luki tarinan videoyhteyden välityksellä, ja muut näyttelivät. Tekniikalla pystyy tekemään hienoja asioita, kertoo Juhon isä, Kari Alasaari.

Toinen syöpä. Kun Juho oli 5-vuotias, hänen pikkuaivoistaan löytyi aivokasvain. Sitä hoidettiin 1,5 vuotta, ja Juhon liikkuminen muuttui hoitojen takia heikoksi. Juho kuitenkin kuntoutui, tai niin perhe luuli.

– Joulukuun alkupäivinä Juhon kaulaan tuli patti. Tutkimuksesta selvisi, että hänen veriarvonsa olivat sekaisin. Pian sen jälkeen Juho sai leukemiadiagnoosin.

Uusi syöpä oli tullut Juholle todennäköisesti ensimmäisen syövän hoidoista.

Mahdollisuutena kantasolusiirto. Leukemian hoito alkoi 12 päivän sytostaattihoidoilla. Vajaan kuukauden päästä oli toisen hoitokierroksen aika. Se kesti kahdeksan päivää.

– Seuraavaksi edessä on kantasolusiirto, Kari Alasaari kertoo.

Sopiva kantasolujen luovuttaja on jo löytynyt. Hänen kudostyyppinsä on erittäin lähellä Juhon kudostyyppiä.

– Se oli enemmän kuin lottovoitto. Aina ei edes ole mahdollista löytää sopivaa luovuttajaa, isä toteaa.

Koko perheen taistelu. Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään tänään keskiviikkona. Päivä on Alasaarille tuttu, sillä perheen isä toimii Eppuleiden puheenjohtajana. Eppulit on kerho ja tukiverkosto Pohjanmaan syöpälapsiperheille.

– Järjestämme pääosin virkistystoimintaa ja erilaisia tapahtumia Vaasan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella. Tällä alueella syöpään sairastuu vuosittain noin 15–25 lasta, Kari Alasaari kertoo.

Tänään keskiviikkona Eppulit järjestää Seinäjoen Jouppilanvuorella talvitapahtuman.

Kampanja jääkiekkopelissä. Yhdistys on esillä myös Vaasan Sportin pelissä lauantaina 18. helmikuuta, kun #erätauko-kampanja rantautuu Vaasaan.

Kampanjan järjestäjää Sylva, Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys, yhteistyössä paikallisten syöpäyhdistysten ja jääkiekon Liigan kanssa.

Jääkiekko-ottelussa kerrotaan lasten syövistä ja niiden vaikutuksista perheen arkeen.

– Kampanjan tarkoituksena on muistuttaa, että syöpä on koko perheen taistelu, johon tarvitaan tukea. Kun lapsi sairastuu vakavasti, se koskettaa isoa joukkoa, Kari Alasaari toteaa.

Vertaistuki on tärkeää. Alasaaren kolmihenkisellä perheellä on kasvinviljelytila Lapualla. Kari Alasaari jättäytyi päivätöistä viisi vuotta sitten, mutta vaimo Heli Hantula jatkaa edelleen töissä.

– Toisen on aina oltava sairaalassa Juhon tukena. Nykytekniikka takaa onneksi sen, että kavereiden ja sukulaisten kanssa on helppo olla yhteydessä. Olemme saaneet paljon tukea myös Eppulien ja Sylvan toiminnan kautta, Alasaari kertoo.

Hoitojen aikana rentoutuminen on vaikeaa. Viikonloppuna Kari osallistui Sylvan järjestämään isien viikonloppuun.

– Käsittelimme isän roolia lapsen sairastuessa. Yritin myös rentoutua ja saada muuta ajateltavaa.

Vertaistuki on äärimmäisen tärkeää niin syöpään sairastuneelle lapselle, vanhemmille kuin perheen mahdollisille muille sisaruksille.

– Kun syöpädiagnoosi tulee, koko perhe sairastuu. Meillä oli vielä huonoa tuuria, kun syöpä tuli kahdesti.

Juhon syövän paranemisesta on vaikea antaa tarkkoja ennusteita. Tämänhetkiset tulokset näyttävät kuitenkin hyviltä.

– Lapsen syöpädiagnoosin kuuleminen on vanhemmille ja lähipiirille raskas asia. Pitkään kestävä hoito pitää paloitella osiin ja edetä pienin askelin. Liikoja murehtimalla oma järkikulta ei jaksa, Kari Alasaari toteaa.

Janette Litmanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka